Уличният фитнес (Street fitness) набра изключително голяма популярност у нас през последните години. Ако в момента минете покрай някое училище, което разполага с успоредки, със сигурност ще срещнете хора, които тренират на тях. Най-запалени са децата и подрастващите, които вдъхновени от стотиците клипове в интернет, използват всяка свободна минута, за да се отдадат на новото си занимание. Ако за вас обаче Стрийт фитнесът е повече от занимание, с което да запълвате свободното си време, и искате да постигнете по-сериозни постижения, то в днешния материал ще ви запознаем с историята на уличния фитнес и с различни видове програми, които да пробвате.

История на спорта

Тренировките със собствено тегло са познати на хората от стотици години. Смята се, че за първи път те са използвани целенасочено в Древна Елада и Рим. След заличаването на Римската империя обаче спортът в живота на хората рязко намалява. Това се дължи на факта, че по това време църквата проповядва отхвърляне на физическите потребности за сметка на духовните. Обаче през 18-19 век гимнастиката постепенно успява да възвърне своята популярност, благодарение на учителите по физическо Йоан Фридрих Гутс Мут и Фридрих Лудвиг Ян, които създават и систематизират специални упражнения за юноши и мъже в програма, която поставя началото на днешната спортна гимнастика. Основните на Стрийт фитнеса са базирани именно на по-голяма част от упражненията, които се използват за подготовката на гимнастиците. Някои от тях обаче са леко променени, за да изглеждат по-ефектно и впечатляващо.

Стрийт фитнесът може доста да развие вашата атлетичност и гъвкавост, но ако искате да подобрите силата си и да качите мускулна маса чрез тренировките със собствено тегло, то ще трябва да промените начина си на трениране.

Кои мускулни групи натоварва Стрийт фитнесът?

Тренирането на успоредки и лостове натоварва всички мускули, но най-голямото напрежение се усеща в големите мускулни групи - крака, гърди и гръб. Ако проявите малко повече креативност и освен стандартните "кофички" и "набирания с различен хват" добавите още няколко упражнения, бихте могли да натоварите успешно цялото си тяло.

Съществуват различни методики и начини на трениране, които бихте могли да приложите в зависимост от целите, които преследвате - покачване на мускулна маса, кондиция или издръжливост. Грешно е да си мислите, че ако правите по 20+ кофички или набирания, ще създадете сериозна мускулна маса. Покачването на мускулна маса става в диапазона на 6-12 повторения, в които се избутват определен брой тежести. Веднага щом изпълним максимално зададения ни брой серии и повторения с тях, трябва да увеличим тежестта. Най-добрият вариант е да тренирате с тежка раница на гърба си, тъй като така ще можете да регулирате тежестите по всяко време.

Подходящ ли е този спорт за жените?

Разбира се, че е подходящ. Уличният фитнес наподобява до голяма степен на спортната гимнастика и 90% от упражненията са взаимствани от нея. Така че няма абсолютно никакъв проблем да тренирате "наравно с мъжете" на лостовете и успоредките. Не се тревожете, няма да развиете мускули, а ще станете по-издръжливи и гъвкави.