Всички сме чували, че готвенето в микровълнова фурна извлича важни хранителни вещества от нашата храна. Но до колко това е вярно? Наистина ли нещо лошо се случва с храната ни зад стъклото на микровълновата?

Присъдата: Ако го направите правилно, готвенето в микровълнова фурна може да бъде един от най-добрите методи за запазване на витамините в храната.


Разбира се, съществува опасност за храната, приготвена в микровълновата фурна. Например, ако използвате грешен тип пластмаса (такава, на която НЕ пише „годен за микровълнова фурна“) в храната могат да попаднат токсини. В действителност, готвенето в микровълнова фурна е един от най-здравословните методи за приготвяне на храна. Ако готвите в микровълновата с малко количество вода, храната се готви на вътрешна пара и се запазват възможно най-голямо количество витамини... повече от всеки друг начин на готвене.

„При всяко готвене храната губи известно количество хранителни вещества и това е неизбежно“ – коментира диетологът Катрин Адамс Хът. „Най-доброто, което можете да направите, за да се запази храната в най-добро състояние, е да я приготвяте бързо, за да е изложена на топлина за възможно най-кратко време."

Познайте какво? Можете да постигнете този ефект с помощта на микровълновата си фурна. Например спанака. Приготвен в в тенджера или на фурна, той може да изгуби до 70% от фолиевата си киселина. Ако го поставите в микровълновата със съвсем малко количество вода, ще запази почти 100%.

Да обърнем внимание и на месото. Бекон, изпечен на скара до почерняване (ммм!), може да произведе нитрозамини (при изпушването на 1 кутия цигари в човешкото тяло навлизат 0,8 мг нитрозодиметиламин, чиято съставка е нитрозамина). Ако беконът бъде приготвен в микровълновата фурна, произвежда много по-малко количество от тези канцерогени.

„Когато приготвяте зеленчуци в микровълновата фурна, покрийте ги добре, създайте благоприятна среда за създаване на пара“ – препоръчва доктор Хът. Въпреки че да готвиш на пара върху котлоните на готварската печка също е добър вариант, ето и едно малко проучване по въпроса: Задушените броколи, приготвени с помощта на готварската печка, съдържат повече сулфорафан (противораково вещество) в сравнение с броколите, приготвени в микровълновата фурна.



В действителност микровълновата увеличава хранителните вещества в някои продукти. Например нейният ефект помага на тялото ни по лесен начин да усвои каротеноидите от доматите и морковите. Също така прави биотина в яйцата по-лесно смилаем. Освен това топлината убива бактериите в храната, което може да ни предпази от поредния досаден сезонен грип.

Така че не се отказвайте от микровълновата си фурна. Вярно е, че няма да постигнете миризмата, която можете да получите при печене, но ако следвате гореспоменатите съвети, то тялото ви ще получи всичко необходимо, за да бъдете здрави и да се чувствате добре.