Всичко за най-коварната напитка на нашето време

Как започва вашата сутрин? Ако е с чаша кафе, без което не можете да се събудите, тогава е време да помислите как напитката, консумирана от много от нас в прекомерни количества, влияе на тялото ви.

Има много митове, свързани с най-важната храна "допинг", но как да разберете дали кафето е вредно или полезно за вас лично? 

Какво всъщност представлява кафето

Тази напитка се прави от печени зърна на няколко вида растения, като силата на напитката зависи от степента на изпичане на зърната. Между другото, под чаша кафе имаме предвид напитка, приготвена в кафемашина, сварена в джезве или прясно смляно кафе, залято с вряща вода – без добавяне на мляко или сметана (това вече е храна, а не напитка). Разтворимото кафе също не го включваме тук, тъй като то не е толкова силно, а освен това поради дългия процес на обработка то е загубило ароматните съединения и почти всички полезни вещества.

Основни минуси

• Кафето не трябва да се пие на празен стомах, защото стимулира производството на хормона холецистокинин, който задейства храносмилането. И ако в стомаха ви няма храна, значи няма какво да смилате - този процес води до киселини и признаци на гастрит.

• Кафето повишава киселинността на стомашния сок, кръвното налягане и нарушава съня.

• В кафето има твърде много консерванти, които влияят негативно на метаболизма, провокират появата на целулит.

• Ободряващият ефект на кафето има и обратна страна: първоначално кафето води до повишена ефективност. Но след час ще изпитваме вече сънливост.

• Кафето не трябва да се консумира от бременни и кърмещи жени. Кофеинът се натрупва в кръвта, прониква през плацентата, води до намаляване на количеството желязо и други минерални елементи в кърмата.

• Кафето води до пристрастяване: злоупотребата с кафе води до дехидратация, така че когато пиете твърде много от тази напитка, водният баланс е много трудно да се възстанови.

Основни предимства 

• Кафето съдържа антиоксиданти – те премахват свободните радикали от тялото, които допринасят за стареенето.

• Антиоксидантите в кафето помагат в борбата с рака, някои сърдечни заболявания, двата вида диабет и болестта на Паркинсон;

• Някои проучвания доказват, че истинското натурално кафе стимулира дейността на храносмилателния тракт и намалява вероятността от развитие на рак на дебелото черво.

• Кафето намалява или напълно облекчава главоболието, тъй като разширява съдовете на мозъка.

Защо е по-добре да НЕ пиете кафе веднага след ставане

Основният хормон, който тялото ни произвежда през целия ден, е кортизолът, който ни помага да се събуждаме сутрин и да заспим вечер. Хормоналните нива са най-високи сутрин и ако пиете кафе по това време, напитката ще блокира производството му, което означава, че след известно време отново ще искаме да спим. Обикновено производството на кортизол настъпва от 6 до 9 сутринта, а пикът настъпва в 8-9 сутринта, така че най-добре е да пиете кафе в 10 часа или следобед.

Какво ще се промени, ако спрете кафето?

Въпреки че кафето има неоспорими плюсове, то не е подходящо за всеки. Освен това само 10% от любителите на кафе не злоупотребяват с кафе, останалите като правило пият средно четири чаши на ден, което надвишава допустимата норма.

Така че, ако се откажете от кафето вашето тяло ще се научи да усвоява по-добре витамините. Кофеинът „убива” витамин В, намалява съдържанието на желязо, калий, цинк, калций в организма. А една чаша от 150 мл спира усвояването на калций за цели три часа. Освен това кофеинът извлича калция от тялото и в резултат на злоупотребата с кафе костите стават крехки.

Освен това можете да загубите излишните килограми. Вече казахме, че кофеинът увеличава производството на кортизол и влияе върху функционирането на надбъбречните жлези. Надбъбречните жлези работят съвместно с щитовидната жлеза, която се грижи за обмяната на веществата. Кафето забавя дейността на жлезите, поради което вие напълнявате.

Имунитетът ви ще се повиши. Кофеинът не е най-добрият приятел на нашата имунна система, отново заради щитовидната жлеза. Ограничената работа на щитовидната жлеза води до отслабване на имунната система, което причинява заболявания. Ако се чувствате податливи на различни заболявания, струва си да стоите настрана от кафето, поне докато се почувствате по-добре.

Няма да имате проблеми с черния дроб. Кафето не се усвоява по най-добрия начин. Вашият черен дроб работи за производството на ензимите, които разграждат кафето и го метаболизират. Така че, когато са необходими ензими за други вредни химикали, черният дроб може внезапно да стане мързелив. Много хора, които пият кафе постоянно, имат „мързелив“ черен дроб.

Ще станете по-енергични. Въпреки че кафето ви дава тласък на енергия, той е само временен. Кафето кара тялото да произвежда адреналин. Ако го пиете постоянно, тогава имате нужда от все повече и повече кофеин, за да може тялото да реагира на него със същата ефективност.

Вашето либидо ще се увеличи. И пак за щитовидната жлеза. Тя е отговорна за хормоните, които контролират нашето либидо, като тестостерона. Така че, след като спрете да потискате функционирането на щитовидната жлеза с кофеин, ще забележите подобрения в сексуалния си живот.