Въпреки че има не малко жени, които обожават футбола, то в очите на останалите дами той изглежда като супер безинтересна игра, в която 22-ма футболисти преследват една топка в продължение на 90 минути, облечени в прескачащи всякакви модни граници екипи. За мъжете обаче, футболът е много повече от една игра и чувството, което изпитваме, докато гледаме любимия си отбор, трудно може да се опише с думи.

Дори да не играе любимият ни отбор ние отново сме приковани към екрана от магията, наречена футбол. Затова ако не харесвате футбол, то в никакъв случай не досаждайте на половинката си с глупави въпроси от рода на – „Кой е този“, „Защо има фал“, „Кои играят“ и други, докато гледа най-популярния спорт на света.
Като мъж, който „живее с футбола“, мога да ви споделя, че няма по-досадно нещо от това. Ако изключим бирата с приятели, една от основните причини, поради които мъжете предпочитат да отскочат в бара, за да гледат мача, отколкото да го гледат вкъщи... е именно тази.

В интерес на истината покрай футбола може да извлечете сериозни дивиденти. Гарантирам ви, че ако сте запознати с основните правила на играта плюс историята на любимия отбор на половинката си, то със сигурност ще станете още по-желана от него. А това няма да ви отнеме много усилия – правилата на играта са изключително прости и в следващите няколко реда ще ви обясня най-съществените термини, а информация за всеки отбор може да намерите с няколко клика в интернет.

Какво е засада
Засада се отсъжда, когато противников футболист се намира зад последния защитник в отбрана в момента на паса.

Защо се дава дузпа
Дузпа се дава по преценката на съдията за нарушение в наказателното поле. Нарушение е всяко непозволено действие на играч спрямо противника – игра с ръка, задържане, спъване и всичко останало, което може да бъде тълкувано като груба и неспортсменска проява.

За какво се използват картоните
Картоните се използват за наказание на играчите. Те бива два вида –жълт и червен. Жълтият картон е за предупреждение, а при червен играчът напуска двубоя, без да може да бъде заменен от друг - съответно неговият отбор продължава срещата с играч по-малко.

Жълт картон се дава при всяко умишлено или грубо нарушение, а при натрупването на два жълти картона се дава червен. Директен червен картон се дава при много грубо нарушение, което застрашава здравето на играча или когато последният защитник спре голова атака на противниковия отбор с непозволени действия.


Какво е пряк и непряк свободен удар
В тази графа влизат всички нарушения, които са извън наказателното поле. Те се разделят на пряк и непряк свободен удар. Пряк свободен удар се отсъжда, когато се спре атака на противника, а непряк свободен удар при два случая – за нарушение в атака и когато вратар хване с ръце топката, когато му бъде подадена от негов съотборник. В този случай се изпълнява фаул в наказателното поле!

Кога се изпълнява корнер или тъч
Корнер се изпълнява, когато топката напусне „аут линията“ и последен с нея е играл защитаващ вратата си футболист.
Тъч се изпълнява, когато топката напусне „тъч линията“. В зависимост от това кой е играл последен с нея, тъч изпълнява противниковият отбор.

Дано тези кратки напътствия ви бяха полезни... все пак наближава Световното ;)