Свикнали сме да мислим, че нашите емоции са преди всичко нашите психически преживявания, мисли и вълнения. Но не всичко това е истина.

Всяка наша емоция има три компонента: психологически, мускулни и соматични. Какви са последните два компонента и за какво са ни нужни?

Емоциите са претърпели еволюция, за да може тялото да се придвижва
и ориентира в обкръжаващата среда, в настоящата жизнена ситуация и на основата на възприятията на тези ситуации да предприеме или не
стъпка към изменение.

Първи предположения за важната роля на емоциите са предложени от Чарлз Дарвин. Той считал, а съвременната наука напълно се разграничава от неговата идея, че  емоциите имат еволюционно-биологично значение. Всяко животно с раждането си има набор от емоции, които му помагат да се ориентира в околната среда, получава информация за намеренията на другите същества, в сложна ситуация може да действа, без да се замисля, доверявайки се на инстинктите си.

В човешката природа също всичко е подредено разумно, всяка емоция ни е жизнено необходима, изпълнявайки своята функция. Логиката е проста: нашите потребности са удовлетворени следователно ние изпитваме положителни емоции, хубаво ни е, спокойно, комфортно. Но ако не са удовлетворени - изпитваме отрицателни емоции, които общо взето ни помагат да подобрим своя живот.

Мускулният компонент на емоциите е свиване или отпускане на наш мускул като реакция на информация, която ни дава емоцията. Това е много важен момент! Отрицателната емоция съобщава на организма: "Внимание! Нашите потребности не са удовлетворени! Приготви се за...!" Възможно е ние да не направим нищо в тази насока, но мускулите са получили команда за действие и са напрегнати.

Соматическият компонент на емоциите: нашите вътрешни органи работят благодарение на вегетативната нервна система, а тя също е подчинена на емоциите. Вегетативната нервна система включва два отдела - симпатикова и парасимпатикова.
Проблемът е в това, че нашите емоции често ни подбуждат към активни действия, те са в състояние на "бойна готовност", но често ние не можем да се възползваме от това - да избягаме от важна среща, да ударим плесница, да изпочупим цялата покъщнина. Излишно напрежение има, а няма къде да го използваме.

И ето че стигаме до най-важното - проблеми със здравето и болести. Всички тези отрицателни емоции постепенно разклащат нашето здраве, отслабват имунната ни система и нанасят удари по органите ни.

Какво е нужно да направим?

1. Да започнем да живеем осъзнато! Да не "махаме с ръка" на проблемите с думите: "А, така живеят всички, на кой сега му е леко!", но и да не правим от мухата слон. Да се отнасяме внимателно към чувствата и преживяванията си, да ги проследим, анализираме, да разберем причините. Тук могат да помогнат много ежедневните самонаблюдения, да си водим дневник.

2. Да поработим над ценностната си система, да си направим "ревизия" на възгледите за живота. "Ако моя живот е изпълнен с прекалено много отрицателни емоции, може би аз очаквам прекалено много от живота?"

3. Да увеличим познанията си за света на чувствата и емоциите, да прочетем специална литература, помагайки си сами да разберем вътрешния ни мир (или да се обърнем към специалист).

4. Движение е живот, движението е здраве и добър способ да се справим с напрежението. Ако нямаме възможност регулярно да се занимаваме със спорт, да плуваме или да караме колело, то трябва да се научим ежедневно по 20-30 минути да се разхождаме.

5. Съществува специална методика, съдържаща упражнения за отпускане. Отличен подарък за вашето здраве!

6. Бъдете оптимисти, старайте се да отделяте повече внимание на позитивните моменти!

7. Направете си подарък. Всеки човек е задължен да се грижи за себе си. Колкото по-дълъг е списъкът на вашите задължения, толкова по-внимателни сте длъжни да бъдете към себе си.

Желаем ви грижовно отношение към себе си, повече положителни емоции, здраве и дълголетие!