Така жадуваното лято е в разгара си и сме сигурни, че вече си се втурнала в търсене на най-добрите продукти, с които да защитиш лицето, тялото и косата от вредните лъчи на жаркото слънце. Но не забравяш ли нещо? Очите ти също имат нужда от специална протекция!

Преди да се спреш на конкретен продукт обаче, е добрe да осъзнаеш колко вредна е наистина ултравиолетовата светлина, възприемана като основен фактор за развитието на рак на кожата и други сериозни проблеми, свързани с очите. UV лъчението е късовълнова електромагнитна радиация с висока енергия, която до голяма степен е невидима за човешкото око. Въпреки факта, че не можем да я видим, тя достига до нас, до кожата и очите ни и дава своето отражение, най-вече отразявайки се в различни повърхности (стъклените сгради в града или около водните басейни). Окото ни е единственият вътрешен орган, директно изложен на UV лъчи. 

И макар от една страна ние да се нуждаем от тези лъчи, тъй като те спомагат за образуването на витамин D, който е отговорен за усвояването на калция и фосфора в костите и така ни предпазва от рахит, те могат да нанесат и доста сериозни вреди. В случай, че това лъчение е твърде силно, започват да се увреждат клетките, колагеновите влакна, роговицата, ретината, появява се досадното главоболие и може да се предизвикат доста по-сериозни здравословни състояния (хронична мигрена, катаракта, глаукома и меланома (на окото), също и карцинома (рак на клепача или кожата около окото)).

А ето и 4 от най-разпространените митове, в които е време да спреш да вярваш!
Не е необходимо да предпазваме очите си рано сутрин и късно следобед

Чувала си, че слънцето е най-силно в часовия диапазон 11-15 часа и че именно тогава трябва да се пазиш, да нанасяш слънцезащитен продукт и по възможност да стоиш на сянка. Това обаче, не означава в никакъв случай, че можеш да си позволиш да забравиш да предпазваш очите си, докато се печеш на плажа или просто си навън. Имай предвид, че именно сутрин и следобяд количеството на UV светлината и съответно невидимите лъчи е най-голямо, което значи, че очите ти са изложени на риск.

Oчилата с тъмни стъкла са най-сигурни

Тук не говорим за дебелите пуловери през зимата, които със сигурност те изолират и топлят от студа, така че може да бъдеш сигурна, че в това популярно твърдение няма никаква истина! Запомни, че нивото на защитата при очилата се определя от масата и изработката на материала и покритието на лещите, не и от конкретния цвят.

Очилата, които те предпазват от UV са необходим аксесоар само през лятото

Ще те попитаме нещо – нанасяш ли ежедневен крем с фактор на лицето си през зимата? Тогава защо да не защитиш и очите си от вредните лъчи през този сезон? Това, че температурите са по-ниски, не означава, че няма риск за тях. UV радиацията е налице през целия ден, всеки един ден от годината, дори и в облачните и дъждовни дни, когато няма и следа от слънцето. Нейното влияение е ясно изразено при пречупването и отразяването на светлината в снега или пък в облаците, които пропускат изключително добре именно онези най-невидими, но вредни лъчи.

Цената е единственият определящ фактор

Често при избора на поредните очила повечето хора спестяват, без да осъзнават, че правят този компромис за сметка на здравето си. Не казваме да направиш обратното и да си купиш най-скъпите рамки и стъкла. Единственото задължително нещо, за което трябва да следиш, е дали конкретно избрания от теб чифт предлага 100% ултравиолетова защита от UV лъчите (до 400 nm, препоръчвани от здравните организации).

Как обаче да разбереш, че моделът, който си си харесала, наистина е качествен?

За съжаление, пазарът у нас буквално е залят с ментета, които реално не предпазват очите ни, тъй като нямат задължителната защита, от която се нуждаят очите ни. Затова е добре винаги, когато ти се наложи да си купиш нови очила да следиш за два фактора от изключително важно значение за здравето на единствения вътрешен орган от тялото ти, който е изложен на пряката ултравиолетова радиация.

  • Имай предвид, че в продуктите, при които защитата от UV (частична или пълна) е само в покритието, то с времето защитата за очите намалява. Съвършената UV защита е тази, която филтрира всяка вредна слънчева радиация под 400 nm (ето защо това е изписано на рамката на наистина качествените очила, а при безцветните стъкла е добре да се измери UV пропускливостта). Няма да сгрешиш, ако в оптиката попитате за тест със специализирана апаратура, където чрез лампа, която измерва на момента пропускливостта на UV лъчите, както и такава, която определя диапазона на синия светлинен спектър на видимите лъчи, би могла да видиш нагледно какво купуваш.

Идеята е да разбереш какъв процент от тази светлина се филтрира от стъклата, като идеалният вариант е 100%, но при по-обикновена леща е възможно да бъдe и 75%. Не забравяй да предпазиш и най-малките – техните очички и кожа около тях са особено чувствителни, що се отнася до защита от слънчевите лъчи. Макар да обожават да играят навън и да не искат да излизат от водата по време на лятната ви почивка, изгради у тях навика винаги да носят очила с UV защитни стъкла и шапка. А когато избираш подходящия модел, забрави за “сладките очила от уличната сергия” и се насочи към оригинални стъкла, като отново обърнеш внимание на защитата чрез UV-тестер.

  • Следи и за друг важен маркер - „CE“, който означава, че очилата са преминали през различни тестове и отговарят на европейските изисквания.

За да не си създаваш наистина излишни главоболия и маскимално да се насладиш на предстоящите дни, изпълнени с прилючения и емоции, ти препоръчваме да се довериш на съвършенството в оптичния бранш - немската компания ZEISS! Иновативни и стараещи се винаги да предлагат висок стандарт в обслужването, използвайки най-новите технологии и техники за измерване, гарантиращи качество и прецизност при производството на всяка леща, те създадоха новите безцветни стъкла с UV Protect технология. Нейното основно предимство е, че докато по-голямата част от стъклата предлагат само частична защита на очите от самото им покритие, прозрачните лещи на ZEISS гарантират пълна UV защита до ниво от 400 nm!