Чудили ли сте се защо в Далечния Изток никога не се коментира темата за целулита и диетите? Дори в ерата на бързата храна и обездвижването в азиатските страни жените сякаш не страдат от тези досадни проблеми. При това точно както и европейките те са работещи жени с много задължения и почти никакво време да се грижат за себе си. Но пък с една малка тайна, която подпомага красотата им – ферментиралия чай.

В страните от Азия и Русия този елексир е познат от хилядолетия и популярността му непрекъснато расте. Според проучвания, направени в Русия, съставките на напитката имат изразени антибиотични и пречистващи свойства. Тя помага при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите… На практика са се превърнали в лек срещу всички неразположения на модерното общество. При това напълно достъпен, защото може да се приготви в домашни условия.

Ферментиралият чай носи името Комбуча. Твърди се, че през 250 г. пр. Хр. хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „елексир на безсмъртието”. Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас”, в Австрия я наричали комбухер, а в Америка - комбуча, но на много хора била позната просто като „гъбата от Манджурия”. Но независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба". А комбуча в превод от японски език, означава чай (ча) от водорасли (комбу).

Съществуват доказателства, че комбуча прочиства кръвта, предотвратявa образуването на газове в червата, увеличава броя на Т-клетките, укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й. Сега вече не се чудете, когато видите азиатци на 50 години с черни като катран коси… Комбуча съдържа много различни по свойства органични киселини, активни ензими, аминокиселини.

Комбуча културата представлява жива симбиозна колония от дрожди и полезни бактерии. Културата се развива в чаена инфузия и чрез естествения процес на ферментация превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид. В същото време тя произвежда голямо разнообразие от други съединения, които имат детоксикиращ ефект и са питателни за човешкото тяло, включително глюконова, млечна, и фолиева киселина. Вече се чудите как да си приготвите ферментирал чай в домашни условия?

Класическата рецепта за 1 литър комбуча:
• 100гр. захар
• 2гр. зелен или черен чай
• Комбуча култура и стартерна течност

Как да го приготвите:

Кипвате водата, добавяте чая и захарта. Чаените листа или филтърните торбички се изваждат от водата, според това колко наситен искате да е аромата на чая. Имайте предвид, че по-дългия престой допринася за по-висока концентрация на кофеин и за по-горчив послевкус. Стандартното време е 10-15мин., но някои практикуват чаят да седи във водата докато тя се охлади.

След като се охлади водата, до под 30 градуса - хладка на допир, готовият чай се налива в стъклен буркан с вместимост, според свареното количество течност. Важно е да съобразите и да оставите място за доливане на 10 процента стартерна течност, която представлява готова чай комбуча за пиене. Слагате Комбуча културата. Покривате съда с тензух, като го захванете с ластик. Слагате буркана на място, където да е в покой. Гъбата не харесва слънцето и високия шум! Важно е да се съобразите с тези нейни прищевки, за да имате вкусна напитка.

Сега остава да чакате. В зависимост от температурата, времето за което ще стане е различно. Обикновено, то е между 7 и 14 дни, а температурата трябва да е между 20-26 градуса. Пробвайте напитката 4-5 дни, след като сте я заложили. Не навеждайте или разклащайте буркана. Използвайте неметален черпак, за да отсипете в чаша. Ако вкусът е започнал да има кисела жилка, всичко е наред – магията се случва.

Напитката е готова да се бутилира, когато вкусът ви допада най-много. Прецедете чая преди да го налеете. Запазете 10% от течността за следващата партида и дръжте в него гъбата.