Необходими съставки:

За крем карамела

прясно мляко 800 мл

яйцa 5 броя

захар 1 чаена чаша

ванилии 2 броя

За блата

яйца 1 брой

прясно мляко 1/2 чаена чаша

захар 1/2 чаена чаша

брашно София мел за кекс 1 чаена чаша

олио 1/2 чаена чаша

какао 1 супена лъжица

бакпулвер 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне

 

Първата стъпка от рецептата за Кодрит Кадир е подготовката на карамела и отделните смеси за сладкиша. Изсипвате ⅓ чаена чаша захар на дъното на формата за кекс, в която ще печете сладкиша и я слагате във фурната на максимални градуси, докато захарта се карамелизира.

Междувременно подгответе двете смеси. Разбийте яйцата със захарта и ванилията, след което добавете и прясното мляко и отново разбъркайте за карамелената смес. За кексовата смес разбийте първо яйцата със захарта, олиото и прясното мляко, след което добавете пресятото брашно с какаото и бакпулвера и при непрекъснато разбъркване ги добавете към течната. След като захарта се разтопи и карамела е готов, извадете формата от фурната и намалете фурната на 180 градуса. Изчакайте карамела да поизстине, след което изсипете сместа за карамела във форма. Изсипете кековата смес в карамелената, като я разпределите равномерно. При печене какаовата кексовата смес ще изплува на повърхността и ще се изпече.

Печете кодрит кадир в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 60 минути на водна баня, като поставите формата със сладкиша в дълбоката тава пълна с вода. След като кодрит кадир е изпечен го изваждате от фурната и го оставяте да се изстуди напълно. След като кодрит кадир е напълно изстинал обръщате сладкиша в голяма чиния.

ДОБЪР АПЕТИТ!

 

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук