Помня добре първия си сблъсък с новината: „Да, детето ви има чудесни зъбки, но тук има едно малко петънце, което ще трябва да лекуваме...“ Още отекват в главата ми и още усещам голямата изненада, с която реагирах в този момент. Задавах си въпросите – не направих ли всичко, както трябва, какво пропуснах, къде сгреших... А 4-годишната ми тогава дъщеря, се запозна със зъболекарските машинки и щастлива си тръгна с „ремонтирано“ зъбче, и подарък от зъболекарката – малка кутийка. В нея се договориха да сложи първото си паднало млечно приятелче и с още по-голямо старание да се грижи за това, което ще израсте след него...

И така започна нашата нова страница в грижата за зъбките й. Често се забавлявахме много, защото децата се учат най-вече от личния пример и от интересните истории, които могат да чуят. Така че ако срещате трудности със създаването на навици за миенето на зъбите, пробвайте това. Освен с пастата и четката за зъби сприятелете детето с историята на Пук и Чук, и малкия Антон. Норвежкият автор Турбьорн Егнер може много да ви помогне! Вашата фантазия също! А сега освен книгата, да „разлистим“ цялостната стратегия за справяне с проблема.

Хигиената на млечните зъби

Появата на първото зъбче, което чакаме с голяма радост, е първият сигнал, че е време да започнем с грижите. Почистването на млечните зъби е ключово не само за периода на израстването им, но и за доброто състояние на постоянните. Вече има бебета под 1,5 години, които имат кариеси. Да не забравяме, че млечните зъбки подготвят появата на постоянните, защото последните са намират под тях и кариесите могат да ги засегнат. Освен това млечните приятелчета пазят мястото, през което ще порастнат постоянните. По този начин те помагат да се оформят равни зъбни редове. А все по-често се налага децата да бъдат лекувани от ортодонт заради неправилна захапка, криви зъби и други проблеми. Ортодонтите от своя страна споделят, че имат малки пациенти с много разрушени от кариеси зъби, което затруднява лечението, тъй като няма здрава зъбна повърхност, на която да се закрепят шините или брекетите. Виждате, че риска да се завъртим в омагьосън кръг е голям. Затова още при първото зъбче е добре след всяко хранене устата на бебето да се изплаква с 1-2 лъжички вода. Друг вариант е с марля, напоена с вода, да се избърсват зъбките, особено вътрешната страна откъм небцето, където е опирал биберонът за хранене или зърното на гърдата. При вече по-големите малчугани миенето на зъбите трябва да се прави по определен начин. За да се предотврати образуването на кариес, е много важно правилното миене. Половината заслуга е на пастата, а другата половина – на четката за зъби. Млечните зъби трябва да се мият в продължение на 2 минути. Когато вече са изникнали и някои постоянни зъби, миенето на устата трябва да отнема 3 минути.

Калциевата обмяна

Ако детето ви има ранни кариеси, това е сигурен сигнал, че обмяната на калция в организма му не е оптимална. И тук не става дума да го засипете с чинии с млечни продукти всеки ден! От една страна децата растат бурно и бързо и се нуждаят от повече калций за цялото си тяло. От друга – важно е как усвояват калция и дали той правилно се разпределя на необходимите места. Има и трети важен момент, който много родители пропускат. Калцият е един от алкалните буфери в организма. Тоест, ако има висока киселинност в тялото, калцият е един от минералите необходими за нормализирането на pH на тялото (алкално-киселинното равновесие). Така че прекомерната употреба на сладки храни не само механично разрушава зъбите, прави го и на друго ниво, като принуждава тялото да черпи от костите, за да се справи с киселинността. Ето още един плюс на здравословните навици – сладките храни, полуфабрикатите, любимите лакомства на децата, правят тъканите им по-кисели. Това не само влияе на здравето на зъбите, но и на имунитета и настроението им! 

Как да повишите усвояването и правилното разпределение на калция? На първо място избирайте внимателно менюто на детето. Млечните продукти не трябва да преобладават, защото не се понасят добре от всички деца и защото имат слузообразуващо действие, а слузта е идеална среда за вирусите и бактериите. Постарайте се да има баланс и да подбирате качествени продукти. Богати на калций са например сусамът (сусамовият тахан), спанакът, копривата, ядките, броколите, нахутът. Включете в дневния режим на детето прием на Шуслерови соли №1 калциев флуорид (участва в образуване на зъбния емайл, прави зъбите здрави и защитени от външини влияния), №2 калциев фосфат и №11 силицея (изграждат структурата на зъбите, като стимулират образуването на основното структурно звено – дентинът, предпазват от кариеси). Необходими са по 2-3 таблетки на ден от всяка сол поне 6 месеца, тъй като бавно се натрупват в тялото. Калциевият метаболизъм се влияе и от количеството на магнезия в тялото, неслучайно заедно с калция и магнезият участва в костната структура. Детето ви определено има влечение към сладки храни и шоколад? Това е сигурен признак, че има дефицит на магнезий. Може да добавите към соли №1, №2, №11 и сол №7 магнезиев фосфат в същата дозировка. За изграждането и съхраняването на структурите на детските зъби е нужен по 1 гр. калций дневно. Вече знаете как да подпомогнете набявянето му.

Посещението при зъболекаря

Не го отлагайте! Добре е още при появата на първите зъбки да направите консултация. Най-малкото защото ще научите как да се грижите за тях, а и детето трябва да свикне от малко, че зъболекарският кабинет не е място за изтезания, а за помощ в необходимите моменти. Груба грешка е да чакате детето да го заболи зъб, за да го заведете при специалист. Така най-много да се травмира и да прави асоциацията – болка – зъболекар. Препоръчително е децата да ходят на преглед най-малко на всеки 6 месеца. Особено важно е това да става около 6-годишната им възраст, когато пониква първият постоянен кътник. Той няма предшественик във временното съзъбие (съвкупността от всички зъби в устната кухина) и е най-важният зъб, защото определя как детето ще си затваря устата. Според статистиката той е и най-губеният зъб. Това се дължи на много ранното му изникване, когато децата все още не могат да мият добре зъбите, не дъвчат достатъчно пълноценно. Затова, ако все още не сте водили детето на стоматолог, задължително го направете на тази възраст. И в този период е особено важно да продължите приемът на Шуслеровите соли, за да защитите и постоянните зъби от кариеси.

Важно е да преодолеете всякакви негативни нагласи и страхове в детето при посещението на зъболекаря. Изберете специализиран детски кабинет или клиника например, където малчуганът ще се чувства приятно и с желание ще отива. Ако детето е много неспокойно, можете да използвате Шуслерова сол №5, за да премахнете тревожността му. Давайте я няколко дни преди записания час, сутрин по 2-3 таблетки на ден.

Спомнете си историята на Пук и Чук, с която започнахме. Зъболекарите са първи приятели на децата и противници на двете лоши човечета, които рушат детските зъби. С вашата помощ и емоционална подкрепа детето ви ще се справи и ще има много поводи да се усмихва и да показва здравите си зъби. А това значи, че му помагате да гради и развива добро самочувствие!

Наистина безценен е този родителски подарък! Успех!

 

Автор: Цвети Стоянова