Независимо дали се впускаш във вдъхновено от „Яж, храни се и обичай” пътешествие или планираш да се отправиш към далечна страна, като всяка жена трябва да изживееш радостта и свободата да пътуваш сама поне веднъж. „Най-честo срещаната погрешна идея за пътуването сам е, че се чувствате самотни”, казва експертът и пишещата за пътуване Лесли Мърфи, която документира своите преживявания в чужбина чрез блога си The Road Les Travelled. „Нека ви кажа: Когато човек е сам не е самотен. Срещам повече хора, когато пътувам сама, отколкото когато съм с приятел или група. Принудена съм да изляза от зоната си на комфорт. Също така мога да бъда изключително егоистична: да отида където искам, когато искам в името на свободата.” Виж кои са най-добрите места, на които можеш да попътуваш сама тази година и планирай ваканцията си още сега!

Тайланд

„Тайланд излезе от трудно време”, казва Паулин Фромър от известния туристически наръчник и медийна компания Frommer's. „Преди две години хората не посещаваха Тайланд заради военния преврат, но мисля, че всички страхове вече са забравени.” Зашеметяващата страна отдавна е дестинация за почивка, но 2017 г. обещава голяма маркетингова промяна към повече приключения. Предвид внезапната смърт на крал Бумибол Адулядет в средата на октомври миналата година, един от най-дълго управлявалите монарси в тайландската история, цялата страна влезе в траен период на траур, по време на който от държавните служители се очакваше да носят черно. Въпреки това временно понижение, туристите могат да очакват да бъдат посрещнати в страната с отворени обятия, особено в края на 2017 г. „В Тайланд има традиция на хората, които пътуват сами да се гледа като на поклонници, като на търсещи мир”, казва Фромър. „Тези, които пътуват сами са уважавани, колкото и „търсещите”.

Всеки, който отива в Тайланд за първи път, трябва да види Банкок, един чудесен град както със своите исторически забележителности и храмове, така и с модерната си част. Чианг Май и Чанг Рай, както и по-малките градове около тях също си струва да бъдат посетени.” 

Канада

Канада е целогодишно красива и приятелски настроена страна, ако искаш да я посетиш сама. През 2017 г. се отбелязва специалния празник на Големия бял север. „През тази година се празнува 150-та годишнината на Канада, която ще отведе всички в канадските национални паркове през следващата година”, казва Фромър. За да се насладиш на дива природа през деня и градска култура през нощта, виж зашеметяващия Ванкувър на западното крайбрежие.

„Няма езикова бариера, няма проблем. Възможностите да се потопите в красотата на това място и да се сприятелите с канадци са безкрайни”, твърди Мърфи.

„Щатските долари тук ще те отведат далеч, като се има предвид, че канадският долар се е обезценил през последната година.” На изток, Монреал празнува своята 375-та годишнина, обещавайки празник през цялата година, специални изложби в музея „МакКорд” и Музея на изящните изкуства в Монреал, както и театрални представления, от които жителите и туристите научават много за уникалните култура и история на града.

Южна Корея

През 2018 г., Панг Чанг, Южна Корея, ще бъде домакин на XXIII Зимни олимпийски игри, които скоро ще отворят вратите към вълна от засилен международен туризъм.

„Южна Корея е в настроение за олимпиада, така че сега наистина се опитва да стане по-приятелски настроена към туристите и да им предложи информация”, смята Фромър.

Тъй като езиковата бариера може да се окаже дълбока за повечето англоговорящи пътници, препоръчително е да се насочиш към по-големите туристически събития като Фестивала Lotus Lantern, който се провежда ежегодно в чест на рождения ден на Буда (тази година се падна в края на април). На тази церемония на културата се срещат пътници от цял свят, които се събират по улиците на Сеул и осветяват небето на красивия град с хиляди фенери. Дори да пътуваш сама няма как да не усетиш олимпийската треска и да не се влюбиш в цветовете на черешите на страната, които оцветяват буйните зелени площи на Южна Корея.

Колумбия

Постепенно отдалечаващата се от предишната си опасна репутация, Колумбия бързо се превърна в едно от най-горещите места за настроени за приключения соло пътници.

„Колумбия е чудесна страна и предлага голямо разнообразие - Андите, великолепно запазени колониални пристанищни градове, плантации с кафе, джунгли и се смята за безопасна след много десетилетия., в които се наблюдаваше точно обратното”, казва Фромър.

Страната е домакин на някои от най-богатите на култура фестивали в света, включително Карнавалът на чернокожите и белите, Фестивалът на цветята в Меделин и Карнавалът в Баранкила, който може да се похвали с продължаващи 4 дни музика и танци. „Колумбия е толкова красива и се отдалечава от спорното минало, което някога е имала", казва Мърфи. “Крайбрежната зона на Картахена де Индиас е пълна с хора, които са готови да ядат, пият и танцуват по цял ден и нощ, така че жадните за пътешествие хора могат да го имат предвид”.

Франция

„Много хора се страхуват да отидат в Париж заради атаките”, казва Фромър. „Като нюйоркчанин мога да кажа, че градовете се изтласкват от терористичните атаки и сега е най-доброто време, ако сте решили да отидете там, защото се наблюдава спад от 30% в туризма.” От безброй музеи и живописни гледки до очарователна френска храна и оживени кафенета на всеки ъгъл, соло пътниците никога няма да се чувстват сами в живописния Град на светлината. „Париж винаги е идея за страхотно място, на което една жена може да отиде”, смята Фромър. Франция също е дом на Ница, един от най-гъсто населените градове в страната, предлагащ зашеметяващи плажове с бял пясък и спиращи дъха панорамни гледки. „Ница също беше засегната и също страда”, казва Фромър.

„В Ница има най-много музеи след Париж и е вход към Ривиерата, има великолепна храна, прекрасен град е.”

Ако си любителка на виното, може да се отправиш на юг към Бордо, един от най-оживените и привидно недокоснати пристанищни градове във Франция, където дегустациите са задължителни.

Все още не си решила накъде да се отправиш? Възползвай се от най-добрите оферти още сега!