Какъв празник почита православната църква на 15-ти юли? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 15-ти юли.

На 15-ти юли православната църква почита паметта на Свети велик княз Владимир.

Името произлиза от името "Владимер", което означава "велик владетел", "владетел на света".

За Свети велик княз Владимир историята разказва, че той е бил княз на Киев от 98-ма година до 1015-та година. Той е известен с покръстването на Киевска Рус през 988-ма година.

На днешния ден православната църква почита паметта и на мъчениците Юлита и Кирик.

Легендата разказва, че Света Юлита произлиза от род на римски царе. Тя е овдовяла млада и е имала 3-годишен син на име Кирик. Света Юлита била предадена на Христовата вяра, но по време на царуването на Диоклетиан започнали гонения срещу християните. Тя избягала със сина си от град Икония Селевкия, но гоненията ги застигнали и те отишли в Тарс. Но в Килийския град те не успели да се скрият и били дадени на съд.

Когато управителят я попитал за рода, името и родината ѝ, тя отвърнала, че е християнка. Тогава отнели сина ѝ и заповядал д я бият с волски жили. Синът ѝ гледал майка си и плачел. Детето искало да се отскубне от тези, които го държали и дори управителят се опитал да го погали, но Кирик казал: „Аз съм християнин, пусни ме при мама!“. След това малкото момче започнало да драска управителя, който го блъснал. Детето паднало на стълбите, където ударил главата си и предал Богу невинната си душа. Юлита видяла какво се случило със сина ѝ и била благодарна, че синът ѝ се удостоил с мъченически венец. Тя била посечена с меч. Всичко това се случило в 304 година.

Телата на двамата християни били хвърлени, без да има погребение, за да бъдат изядени от зверове. Но две слугини погребали телата през нощта. Когато Константин Велики се възкачил на престола, една от тях показала мястото, където били погребани мъчениците и разказала какво се случило с тях. Мощите им били нетленни и се смята и до днес, че да чудотворни. Част от мощите им се намират в църквата „Света Богородица“ в Охрид.

На 15-ти юли имен ден празнуват Владимир, Владислав, Владислава, Владимира, Владко, Владо, Господин. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!