Какъв празник почита православната църква на 17-ти юли? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 17-ти юли.

На 17-ти юли православната църква почита паметта на Света Марина.

Легендата разказва, че Света Марина е родена през 3-ти век в Антиохия. Тя е била дъщеря на жрец идолопоклонник.

Света Марина приела християнството на 12 години, но останала непокръстена, тъй като в селото и неговите околности нямало свещеник. Нейното съкровено желание било да получи Свето Кръщение, защото Христос ѝ помогнал да узнае истината за християнството и да го приеме като своя религия.

Когато Света Марина била на 16 години, срещнала управителя на източните римски провинции Олибрий, който я поискал за жена. Но тя му казала, че изповядва християнската вяра и единственият ѝ жених е Христос. Тогава Олибрий се разгневил на дързостта ѝ и я издал на баща ѝ. Именно баща ѝ се превърнал в нейн пръв гонител и съдник, който я подложил на жестоки изтезания. Света Марина била задържана и измъчвана. Приковали я към дърво и опалвали раните с огън. Но през цялото време тя се молила Богу да я дари със Свето кръщение. Накрая мъчителите ѝ я вързали с вериги и я захвърлили в голяма каца с вода. Света Марина приела изтезанието като кръщение с вода и започнала да се моли на Господ да ѝ развърже веригите. Когато молитвата свършила, оковите се разкъсали, тя била огряна от светлина и започнала да пее хвалебствена религиозна песен. Заради кръщението си девойката получила смъртна присъда и била посечена с меч.

Тя е позната още като Огнена Марина, която е символ на небесния огън, покровителка на сеитбите, нивите и жътвата - в едната си ръка тя държи дявола за косата, а с другата го удря с дърво по главата. Света Марина често е изобразявана на трон като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст.

Вярва се, че Света Марина посещава сънищата на хората, които вярват в нея. Тя пророкува или им дава съвети какво да направят, за да се спасят от нещастия и болести. В много църкви и манастири, които носят името ѝ, има лечебни води, които са най-силни в деня на празника ѝ.

На 17-ти юли имен ден празнуват Марина, Маринела, Марин. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!