Какъв празник почита православната църква на 1-ви февруари? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 1-ви февруари.

На 1-ви февруари православната църква почита мъченик Трифон.

Свети Трифон бил почитан като светец и лечител, пазител на лозята и виното.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари, съответно Трифоновден, Сретение Господне и Свети Симеон.

В народния календар празникът носи името Трифон Зарезан, за чийто произход съществува легенда. Тя разказва, че 40 дни след раждането на сина си, света Богородица отишла да чете молитва. На връщане минала край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила с “Помози Бог”, както си му е редът, но той като я видял с дете на ръце се присмял и изрекъл хулните думи: “Мома си, пък син имаш”. Богородица много се обидила, като стигнала до дома си, накарала майка си да вземе чиста кърпа и сол и да иде на лозето, защото Трифон си бил отрязал носа. Отива майка й на лозето и каква била почудата ѝ, като видяла Трифон здрав-здравеничък да пее и реже лозите. Казала му какво е научила от дъщеря си, а Трифон се изсмял и отвърнал: ”Аз не режа така, а така!” Замахнал да покаже как точно реже и си отрязал носа. Подигравателните думи и клетвата го застигнали жестоко. И тъй като сестра му била самата Богородица, Трифон е светия и в негова чест празника е наречен Трифон Зарезан (заради отрязания нос).

Така поверието се превърнало в основен обичай и основно се характеризирало с почетно зарязване на лозята, наричано още закройване, извършвано независимо от метеорологичните условия. То се извършва предимно от мъжете стопани, които отиват на своите лозя, носейки хляб, бъклица с вино и кокошка. Всеки се прекръства и с косер отрязва по три пръчки от три корена. Те се свиват на венец, с който мъжете окичват калпака си. Отрязаните корени пък поливат с вино от бъклицата. След това всички се събират на обща трапеза, на която преди да започнат да се хранят, се избира “цар Трифон”, който благославя лозята - "Да е берекетлия, а от всяка лоза – по чембер вино."

На 1-ви февруари имен ден празнуват Лоза, Лозан, Трифон, Трифо,Трифонка, Трифко, Трифка, Трифа, Трифул, Трифула, Тричо, Тричко, Тричка, Гроздана, Гроздан, Фунчо, Фуне. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!