Какъв празник почита православната църква на 4-ти февруари? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 4-ти февруари.

На 4-ти февруари православната църква почита паметта на Преподобни Исидор Пелусиотски, Свети мъченик Иадор и Преподобни Евагрий.

Според легендата Свети Исидор Пелусиотски живял през 5 век сл. Христа. Той бил родом от Египет. Когато пораства, той се замонашил и заселил на място, в близост до град Пелусия, откъдето идва и фамилията му. Неговите християнски молитви и проповеди привлекли мнозина в Христовата вяра и не след дълго бил избран за игумен на манастира. Проповедникът говорил толкова увлекателно, че много езичници започнали да вярват в Сина Божий.

Преподобни Евагрий, чиято памет също почитаме днес, бил църковен историк, който живял по същото време. В своите трудове той пише велики неща за Исидор Пелусиотски, които остават завинаги в историята и от които съдим за живота на светеца. Исидор е изключително почитан от своите съвременници, защото доброволно избира монашеството, за сметка на плътските удоволствия и светския живот. Любовта му към Иисус Христос го кара да посвети целия си живот на вярата и нейното преподаване. Почти веднага след смъртта на Исидор Пелусиотски, той е обявен за светец от Православната църква.

На 4-ти февруари имен ден празнува Жечо, Жечко, Жечка, Жеко, Желязко. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!