Нека да разгледаме колко ефективни са добавките с колаген и дали трябва да ги опитате.

„Добавките с колаген ще поддържат кожата ви хидратирана и свежа, костите и ноктите ви здрави, а ставите ви силни“, казват безброй производители на същите тези добавки, които се предлагат под формата на прахове, таблетки и кремове. Ето защо не е изненадващо, че колагенът се е превърнал в широко търсена съставка в индустриите за здраве и красота. Въпреки това неговата ефективност все още повдига въпроси за вас, затова нека се опитаме да разберем какво точно представляват колагеновите добавки и дали да ги приемаме.

Какво представлява колагенът?

Колагенът е един от най-разпространените протеини в тялото. „Това е основният структурен протеин, който образува съединителната тъкан в нашето тяло, от кожата до костите, мускулите, сухожилията и ставите“, казва известният нюйоркски дерматолог Шари Марчбейн. Не е изненада, че бутилираната версия на този протеин (обикновено произлизаща от животински колаген) е много търсена.

Колагенът съставлява цели 80% от нашата кожа и работи заедно с друг протеин, наречен еластин, който да, точно така, поддържа кожата ни еластична. Но с напредването на възрастта тялото започва да намалява производството на колаген. Телата ни не са в състояние да произведат колагена със същата скорост, с която той се разгражда. И затова от 20-годишна възраст започваме да губим около 1% от него всяка година. Излагането на слънце, цигареният дим и замърсената околна среда също могат да ускорят разграждането на колагена. Всичко това води до повишена сухота на кожата и преждевременна поява на външни признаци на стареене. Затова е разбираемо, че самата възможност за попълване на загубите с помощта на добавки звучи много привлекателно.

Колагеновите добавки: тайната на вечната младост или маркетингов трик

Трябва да разберете, че колагеновите пептиди (понякога наричани хидролизиран колаген), открити в добавките, са различни от този колаген, който естествено се намира в телата ни. Те се състоят от същите аминокиселини като колагена, но тези вериги са много по-къси, което означава, че се усвояват по-лесно и по-бързо. Въпреки това, д-р Марчбейн напомня: „Точно колко от добавката е била усвоена от тялото и дали аминокиселините са успели да достигнат целта си и да действат като градивни елементи за производството на колаген, все още са въпроси, отворени за дискусии.“

Действа ли колагенът?

Някои проучвания показват, че приемането на добавки с колаген в продължение на няколко месеца може да подобри еластичността на кожата (т.е. да намали бръчките и сухотата й). Други казват, че консумацията на колаген може да увеличи костната плътност, която отслабва с възрастта, и да намали болките в ставите, гърба и коленете. Но много от тези проучвания са малки и финансирани от компаниите, които произвеждат продукта, което увеличава възможността за подправяне на резултатите. Като цяло обаче дерматолозите са съгласни, че въпреки че изследванията все още са далеч от изчерпателни, получените резултати вече изглеждат обещаващо.

Трябва ли да взимате добавки с колаген?

Ако решите, можете определено да изпробвате сами тези добавки, но тук трябва да сте подготвени за „сериозна дългосрочна връзка“ с този продукт. Ако колагенът наистина работи и искате дългосрочни резултати, тогава ще трябва да приемате добавки почти до края на живота си. Но защо? Отговорът е колагеназата. Телата ни непрекъснато произвеждат този ензим и той разяжда естествения ни колаген. Следователно, ако добавките с колаген наистина подобряват кожата, костите и ставите ви, тогава трябва да ги приемате отново и отново, без прекъсване. Класическият курс на приемане на колаген с профилактична цел е 3 месеца прием, последван от 3 месеца почивка.

Как да приемаме колагена?

Усвояването на колаген идва със свои собствени трикове, особено когато става въпрос за молекула, толкова голяма, колкото естествения колаген в тялото ни. По-малките пептиди могат доста надеждно да изтекат през чревната стена и в кръвта (а всъщност точно това е, което всички добри добавки трябва да осигурят на тялото). На теория, самото тяло след това разпределя абсорбираните пептиди и ги разпределя в онези области, които най-много се нуждаят от „ремонт“.

Много компании в индустрията за красота и здраве бързо се качиха на колагеновия влак и започнаха да произвеждат хапчета, прахове и кремове, които обещават да трансформират кожата и да укрепят костите ви. Ето някои полезни факти за най-популярната съставка за красота, които ще ви помогнат да получите обективна представа за продуктите с колаген:

  • Праховете са най-популярните добавки (най-бързо усвояващата се и най-достъпна форма), защото лесно се добавят към смутита, чай или вода. Що се отнася до дозировката, най-добре е да следвате указанията на опаковката, защото всяка добавка е различна.
  • Капсулите са по структура са същите прахове, но в саморазтворима желатинова обвивка. Удобни са за използване и са лесни за пренасяне, но са малко по-скъпи.
  • Колагенът има състав, който съдържа витамини и минерали. Течната форма се абсорбира много бързо от тялото, но е най-скъпата и не е особено удобна по отношение на съхранение и пренасяне.
  • Кремовете за локално приложение все още предизвикват много въпроси сред специалистите. Тъй като колагенът се произвежда в по-дълбокия слой на кожата, наречен дерма, затова е и много трудно да се стимулира производството му само с крем.
  • Лекарите препоръчват приема на колаген 30 минути преди хранене, за да се постигне правилното съотношение на аминокиселините. Напитката, в която се разрежда прахът (ако е на прах) не трябва да е гореща и да не съдържа протеини.