Дами, замисляли ли сте се какво е общото между зимата и сметката за ток? Това, че никой не ги харесва? Или пък това, че всички искаме да се отървем от тях и да забравим за съществуването им възможно най-бързо? Ами... не, точно. Правилният отговор е дължината! Разбира се, ако живеехме в нормално уредена държава, в която и заплатите и разходите на края на месеца да бяха в пъти по-разумни, нещата щяха да стоят друго яче, но уви... Малко са хората, за които покачването на сметките да не се отразява пагубно на семейния бюджет. А като се сетим, че идват и празници... 200 лева за подаръци за децата и любимия, пазаруване почти всеки ден, защото все ще има нещо забравено за празничните трапези, ще трябва нещо и на родителите все пак да купим, ама пък и новата фактура за парното е излязла... Ох, няма ли край?! Е, май е време да се вземем в ръце и да помислим за алтернативен начин, който да бъде изход в това може би най-напрегнато откъм разходи време от годината. За жалост, 100% работещо решение няма, но можем да си помогнем с няколко хитринки, с които да спестите и впоследствие да се съгласите, защото “Колкото повече (ни остава), толкова повече (ни остава!)”.

Обичаме, когато ни е топличко и спестяваме

Правило номер 1 на експертите е да не отлагаме изолацията на дома си! За да намалите значително сметките си за електричество, особено през зимния сезон, е добре още в самото начало да се насочите към добрата изолация на своя дом. Така не само няма да хвърляте парите си почти буквално през прозореца било то за отопление, или пък охлаждане, но и ще имате нещо заделено настрани... за една лятна почивчица например! Разбира се, изолацията върви ръка за ръка и с добрата дограма, която е добре да бъде многопрофилна и с по-висок клас стъклопакет, който да не позволява на топлината през зимата да напуска дома ви и обратното – през лятото вътре да се превръща в сауна. Инвестирането в нея доказано намалява с от 10 до 25% процента сметката за ток. Когато не сте си вкъщи няма защо да оставяте климатиците или другите отоплителни уреди включени, тъй като така само ще губите. Aко пък вечер се събирате най-вече в хола, то ако все пак тепературата в жилището не е прекалено ниска, то не отоплявайте и спалните. Заложете на програмируем и оправляващ се от телефона ви термостат, който да задава необходимата температура на уреда 30 минути до 1 час преди да се приберете вкъщи вечер. Толкова е лесно!

Ако пък се отоплявате на парно следвайте тези няколко правила: не поставяйте обемни мебели и предмети пред радиаторите, както и дълги завеси; пускайте по малко във всички стаи, защото един радиатор няма да е достатъчен за цялата квадратура и само ще работи на макс; никога не отваряйте винтилите на макс, а когато проветрявате за по-дълго време ги затваряйте, за да не въртят до пълна мощност.

И нека бъде светлина!

Ще ви попитам нещо много просто – колко лампи държите запалени всяка вечер, без изобщо да сте в съответните помещения? Замълчахте си, нали? Да, доста познато. Всичко това много лесно би могло да се промени, ако просто осветлението бъде пуснато само там, където се намирате вие или някой от семейството ви. Какво ще кажете за една бърза смяна на крушките? Ами да – ако не ви е толкова необходима светлината, защо не замените 100 ватовата крушка с такава от 60 или по-малко, която освен, че ще ви спести пари, ползва в пъти по-малко енергия и работи 15 пъти повече? Друг добър вариант е да вложите малко повече средства в енергоспестяващи такива, но пък да имате повече парички за харчене по Коледа! Знаете ли, че светодиодните (LED) светлини използват 80-90% по-малко енергия, осигуряват по-ярка светлина и практически ще бъдат с вас до живот? Ако тепърва ви предстои да си купувате жилище, обърнете внимание на изложението му – един прозорец, който е с южно изложение би могъл да освети от 20 до 100 пъти площта му. Струва си, нали?

Turn off

Не забравяйте, че когато не сте си вкъщи няма защо да оставяте включено зарядното на мобилния си телефон към електроразпределителната мрежа, само защото ви е домързяло да го изключите преди да излезете за работа. Същото важи за лаптопите и таблетите, които извършват актуализации и теглят съдържание отново благодарение на същата тази енергия. Да, те може и да са в режим на готовност и да не харчат чак толкова много, колкото когато работите с тях, но защо да губите и малкото, което си е ваше... По същия начин стои въпросът и с всички онези по-малки кухненски уреди, които искаме, но така и не използваме всеки ден. Научете се да пускате съдомиялната само когато е изцяло пълна, а не за 5-6 чинии и чаши. Ако пък няма да сте си у дома за по-голям период от време, ще пътувате в чужбина или ви се налага ремонт, няма защо хладилникът, печката или пералнята да са включени към електрическата мрежа. Средната мощност, която се използва в режим на готовност би могла да представлява до 10% от средно годишното потребление на домакинството ви. Не на последно място ви даваме още един съвет, свързан с бойлера – един от главните заподозрени заедно с климатиците и другите отоплителни уреди за високите месечни сметки. Пускайте го непосредствено преди да си вземете душ, все пак няма смисъл да загрява вода, която така или иначе ще ви е необходимо чак довечера. Така ще спестите около 2/3 от общата сметка! А това са си доста пари! Другият вариант е да заложите на модел, който може да съхранява затоплената вода до 14 часа, което ще ви позволи да го ползвате на нощната и по-евтина тарифа и отново да спестите някой и друг лев.

Чистота, но не на огромна цена!

Знаете ли, че пералнята и сушилнята използва по-голямата част от енергията за нагряване на водата? Съвременните уреди имат толкова много еко програми, от които може да се възползвате, но признайте си – колко често се сещате за тях? Ако дрехата не е чак толкова мръсна и носена, защо да не я изперете на 30°C , вместо на 60? През лятото пък забравете за механичното сушене и се възползвайте от слънчицето навън! Ако пък ви предстои смяна и закупуване на нов уред, то съобразете и се насочете към модел с висока енергийна ефективност и ниска консумация на вода.

Ако все пак се притеснявате, че няма да успеете да закърпите семейния бюджет и да ви останат парички за подаръци и вкусотийки за всички, винаги може да се подготвите подобаващо за празниците, да не пестите и грам от блясъка и уюта, който носят и да се възползвате от парични суми до 4000лв. от Cash Credit. Сега е още по-лесно, бързо и удобно, благодарение на Viber чат-бота на най-надежния и коректен партньор, който е винаги до вас, когато имате нужда! Защото всеки има нужда да посрещне това най-вълшебно време от годината с пълен портфейл и да не е на ръба на фалита и тази година.