Необходими продукти
1. 2 ½ чаени чаши брашно
2. 1 яйца
3. ½ чаена чаша краве масло (125 гр)
4. ⅔ чаена чаша мед
5. 1 чаена лъжица бакпулвер
6. ½ чаена лъжица хлебна сода
7. 1 чаена лъжица сух джинджифил
8. 1 чаена лъжица канела
Необходимо време за приготвяне: 20 минути подготовка 8 минути печене
Начин на приготвяне
Първата стъпка от рецептата за джинджифилови бисквити е пресяването на брашното, заедно с бакпулвера, содата, джинджифила и канелата.
Междувременно слагате маслото и меда да се разтопят на водна баня. Разтопяване на водна баня: Позлвате два съда, единият по-голям (тенджера), другият по-малък. Като в големия слагате само вода, а в по-малкия само продуктите, които ще се разтопяват. Слагате големия съд на котлона и от затоплянето на водата се разтопяват продуктите в малкия съд.
Разбивате изстиналото разтопено масло с меда и яйцето и към тази течна смес добавяте сместа с брашното малко по малко. Получава се маслено тесто. Масленото джинджифилово тесто разточвате и изрязвате джинджифиловите бисквити с желаната от вас форма, с формичките за сладки, с които разполагате.
Нареждате джинджифиловите сладки в голяма тава (например в тавата на фурната), в която предварително сте поставили хартия за печене и печете в загрята на 180 градуса фурна за 7-8- минути, докато леко се зачервят. За украса може да ползвате всичко, за което се сетите!
Приготвянето на бяла глазура от разбити белтъци и пресята пудра захар е много лесно и може би най-бързият вариант за украса. Ако към бялата глазура добавите и капка сладкарска боя, може и да оцветите глазурата (примерно зелена). За да станат шарени вашите джинджифилови сладки докато глазурата е още мека може да поръсите с готови шарени захарни пръчици и формички. Малките дупчици, през които минава панделката се правят с разглобен празен химикал, преди да сложите бисквитите да се пекат.
Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук