Екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ изпраща 2018 г. с щастлива статистика – 40 станаха родените деца след животоспасяващи вътреутробни операции, извършени от ръководителя на сектора по фетална медицина д-р Петя Чавеева, носител на наградата "Млад лекар на годината 2018". Затова на 18 декември от 11:00 часа в болницата на проф. Щерев ви каним на специално коледно парти.

В края на 2018 г. децата, родени след животоспасяваща фетална операция, станаха 40. Затова екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ ще събере щастливите семейства и техните деца на специално коледно парти на радостта. Така те ще изразят своята благодарност към д-р Петя Чавеева. На трогателното събитие ще присъстват и лекари от други лечебни заведения, благодарение на чието сътрудничество са запазени здравето и живота на бебетата. Най-малките участници на тържеството – прекрасните дечица, ще имат удоволствието не само да се видят с лекарите, спасили живота им, но и ще получат специални подаръци и ще могат да се снимат с Дядо Коледа.

Децата, на които е посветено партито, са спасени благодарение на 5 типа високоспециализирани вътреутробни интервенции – лазерна аблация на плацента, интраутеринна фетална хемотрансфузия (вътреутробно кръвопреливане), оклузия на фетална трахея с балон катетър, интерстициална лазер аблация и белодробен шънт.

От 2014 г. до днес в Медицински комплекс "Д-р Щерев" се прилагат успешно няколко иновативни методики, които дават шанс за спасяването на бебетата още преди раждането им. Въпреки трудностите бременностите завършват успешно и днес десетки семейства се радват на живи и здрави новородени.

Феталната лазерна хирургия

представлява миниинвазивна процедура, която се прилага при различни проблеми при многоплодна бременност с цел да се предотврати опасност от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. На първо място при монохориални бременности (при едноячни близнаци, споделящи една и съща плацента), усложнени с трансфузионен синдром. Трансфузионният синдром се среща при една на всеки пет бременности при еднояйчни близнаци. При тази нежелана аномалия се наблюдава образуването на връзки между кръвоносни съдове. Така едното бебе се развива като „донор“, а другото е „реципиент“ на плацентарната кръв. Състоянието застрашава живота и на двете бебета. В сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вече са извършени няколко прекъсване на срастванията на съдовете с помощта на лазерна технология в различни случаи (трансфузионен синдром, фетална ретардация и др.), благодарение на които са родени живи и здрави бебета. Интервенциите се извършват от д-р Петя Чавеева, първият български специалист, преминал през няколкогодишно систематично обучение по фетална медицина и миниинвазивна фетална хирургия с лазер.

Вътреутробна операция на плод с поставяне на балон-катетър

Причина за интервенцията е диагностицирането на бременност с диафрагмална херния на плода. Това е състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата. Интервенцията се извършва през устата на бебето, като под гласните връзки на бебето се раздува балон катетър. Процедурата се извършва чрез 3,3 мм фетоскоп. Интервенцията дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Първата подобна процедура е направена през януари 2015 година. Това дава шанс за спасяване на бебето и в последствие за корекция на диафрагмалната херния след раждането с традиционна хирургическа корекция благодарение на обща работа на специалисти по фетална медицина, по детска хирургия и по неонатология от няколко лечебни заведения.

Вътреутробното кръвопреливане на плод

е манипулация, която се прави при някои усложнения, които настъпват по време на бременност. Когато има конфликт между кръвната група на бебето и това на майката, създадените антитела могат да атакуват червените кръвни клетки на бебето и да ги разрушат. Това води до състояние на плода, което бива обусловено като анемия. Когато е достигната границата на норма и абнорма, се налага вътреутробно (интраутеринно) кръвопреливане. Анемията при плода може да се появи и в следствие на редица вируси или при наличието на многоплодна бременност. Благодарение на възможността за вътреутробно преливане на кръв подобни случаи са лечими в сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Д-р Петя Чавеева: „С едната ръка държах ултразвука, който беше моето око по време на процедурата, а с другата ръка влязох с иглата през плацентата в пъпната връв, достигайки кръвоносния съд. Преди да направя кръвопреливането взех малко кръв, за да определя каква е степента на анемичното състояние на плода и да изчисля необходимото количество кръв спрямо данните за хемоглобина. Бебето беше около 900 грама. Прецизността в такъв момент е от голямо значение, защото, ако бъде спукана пъпната връв, ще се стигне до загуба на плода“, обясни д-р Петя Чавеева. „По време на интервенцията не мислех, че от моята прецизност зависи всичко, една съдба! Мислех само за техниката. Обикновено карам пациентката да ме хване за ръката, така я усещам какво чувства и как реагира, дали ще помръдне, дали се притеснява. Случвало се е тъкмо да вкарам иглата и пациентът да подскочи, тогава съм разбирала кога да спра и да изчакам“, припомни си още д-р Петя Чавеева. Тази физическа емпатия е патент на проф. Кипрос Николаидес, ръководител на Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон, който е ментор на повечето специалисти от Сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

За Медицински комплекс “Д-р Щерев”

В изминалите три десетилетия след първата успешна инвитро процедура в България проф. Щерев и неговият екип полагат основите по модерното лечение на безплодието в България. Днес Болница „Д-р Щерев” отново е сред пионерите в акушеро-гинекологичната грижа. В лечебницата се предлагат цялостни грижи за женско и семейно здраве. В разкрития през 2013 г. единствен по рода си в България специализиран Сектор по фетална медицина в Комплекса се дава шанс за успешен изход от бременността на случаи, които доскоро се смятаха за нелечими.

Наред с прилагането на най-иновативните оперативни техники в Сектора се предлагат и високоспециализирани ултразвукови изследвания за здравето на плода от сертифицирани на европейско ниво специалисти (първи триместър скрининг тест, фетална морфология, фетална ехокардиография и др.) Лекарите от сектора по фетална медицина работят в тясно сътрудничество с известната школа на проф. Кипрос Николаидес от британската King’s College Hospital.