Една целувка може да изразява страст и нежност, но освен да събуди добро усещане в мозъка ни, тя разкрива друга практическа информация, която пътува до мозъка, когато се целуваме. Според научни изследвания, когато го правим, обменяме разнообразна информация, за която дори не сме наясно. Мозъците ни анализират начина, по който се целуваме и вземаме несъзнателни решения, които могат да решат съдбата на връзката ни.

Тези проучвания наистина ни заинтригуваха и бяхме много развълнувани да научим, че целувката ни позволява да общуваме с партньора си, без дори да го знаем.

Учени от Оксфордския университет старателно са проучили тайните на целувките и са установили, че всъщност ни позволяват да намерим, оценим и евентуално да задържим правилните партньори за дългосрочна връзка. Според техните открития целувките ни позволяват правилно да определяме партньорите си и да ги задържаме, когато сме в отношения. Проучванията им също показват, че жените като цяло са по-селективни и придирчиви при избора на потенциални приятели и ценят целувките повече като начин да ги оценят.

Дори и да не сме наясно с това, подсъзнателно оценяваме партньора си, анализирайки неговите странности и характеристики. Целувките също ни позволяват да измерим здравословното състояние и цялостното здраве на партньора си и докато напредваме във връзката, непрекъснато се чудим дали човекът, с когото сме, е надежден.

Изследването предполага, че жените са по-склонни да оценяват партньора си, тъй като двойката достига нивото на връзката, при която може да очаква бебе. Според това изследване дамите придават по-голяма стойност на дейностите, които поддържат дългосрочните връзки, тъй като отглеждането на бебе очевидно е по-лесно с присъствието на двамата родители.

Проучването също така предполага, че докато се целуваме, изследваме нивото на здравето на човека чрез дъха и вкуса му. Естествено, лошият дъх или вкус могат потенциално да сигнализират за здравословни проблеми. Освен това, когато се целуваме, обменяме и мазна субстанция, наречена себум, която се произвежда от жлезите на тялото.

Обменяме това вещество, като докосваме кожата около и вътре в устата. То съдържа феромони, които разкриват ценна информация за биологичния „състав“ на човека. С други думи, показва общи неща за двамата души, които се целуват. Учените предполагат също, че това вещество разкрива хормонална информация, която изкушава мозъка да се чуди дали този човек е достатъчно здрав, за да създаде семейство. Това, разбира се, се прави подсъзнателно и всъщност не мислим, че анализираме партньора си, но тази подсъзнателна част от мозъка ни влияе масово върху начина, по който се държим, въпреки че всъщност не разбираме как работи.

Интересното е, че повече от 60% от хората признават, че са загубили интерес към потенциална връзка след лоша първа целувка. Мозъкът буквално анализира целувката и изпраща съобщение, че този човек не е единственият, подтиквайки ни да прекратим връзката. Целувката помага за подобряване на привлекателността, но когато не сме доволни от нея, това може да ни накара да се почувстваме отблъснати от партньора си.

Въпреки това целуването на партньор, когото обичаме, е чудесен начин за укрепване на връзката. Устните са пълни със сетивните нерви и когато целуваме любимия си, това подтиква мозъка да освободи мощния хормон окситоцин, известен още като хормона на любовта, който ни кара да се чувстваме щастливи.

Целуването на човек, когото обичаме, също така засилва производството на серотонин, който е още едно химическо вещество, което ни кара да се чувстваме добре и повишава интимността и доверието, позволявайки ни да изградим силна и здрава връзка. Също така целуването намалява нивата на кортизол, известен като хормон на стреса. И според проучванията, колкото по-голямо е производството на тези положителни химикали, толкова по-способни сте да „отгледате“ любовта си.

Затова следващия път, когато целунете партньора си, не забравяйте, че това не е просто забавен и интимен момент между двамата, но и неразделна част от израстването на здрави и силни отношения.

Какво мислите за информацията, обменена чрез целувки? Замисляли ли сте се, че заключените устни могат да играят толкова важна роля в една връзка?