Разказваме какво очаква британската монархия - и защо принц Хари може да стане крал.

В средата на януари 2024 г. Бъкингамският дворец обяви, че кралят ще бъде в болница за няколко дни поради увеличена простатна жлеза. Хората се разтревожиха, но в сравнение с Кейт Мидълтън, която ще се възстановява няколко месеца, състоянието му изглежда обнадеждаващо. Докато дворецът не излезе с изявление на 5-ти февруари - уголемяването на простатата е свързано с рак.

Но тези, които се интересуват от астрология, не бяха шокирани от новината. Нострадамус е предрекъл още през 14-ти век, че през 2024 г. „кралят на островите“ ще напусне и ще бъде заменен от „този, който няма знака на крал“ - тоест принц Хари. И въпреки че преди това той точно предсказал годините от живота на Елизабет II, било трудно да се повярва в прогнозата. Първо, защото Чарлз имал всички предпоставки за дълголетие - родителите му са живели повече от 90 години, а има и висококачествена медицинска помощ, която може да му помогне. Второ, Хари не е най-близкият наследник на трона. Ако Чарлз III почине или просто се оттегли, тогава Уилям ще управлява страната, а ако не може, идва ред на неговия син Джордж.

Тук обаче също има противоречия - а именно, при определени обстоятелства Хари все още може да заеме трона. През януари Катрин влезе в лондонска клиника за коремна операция, макар мнозина да не вярват, че принцесата няма сериозно заболяване. Основните аргументи за това са дългата рехабилитация (Кейт няма да се появява публично до Великден) и фактът, че Уилям е взел отпуск, за да се грижи за съпругата си (подобна практика е рядкост за бъдещия крал). Поради последното, предполагат експерти, принц Уилям може да не се качи на трона в определеното време.

Принц Джордж в този случай също няма да може поради непълнолетието си. Това означава, че Великобритания ще бъде управлявана от регент - който може да бъде Хари. И въпреки че експертите твърдят, че Хари с американския си паспорт не е подходящ кандидат, такъв изход е възможен, тъй като той все още е принц.

Експертите в областта на кралските семейства обаче не препоръчват хората да се паникьосват. Колоректалният рак, особено ако бъде открит в ранен стадий, в повечето случаи е лечимо заболяване.