Синди Крауфорд е на 51 години, но тя си остава един от култовите супермодели на върха.

В интервю за списание "The Cut" красавицата с най-известната бенка, заедно с която отслабваха всички жени през 90-те години, разказва как успява да запази младостта и красотата си. На вашето внимание предлагаме 7 от най-интересните факти:

1. Начало на деня

Аз живея в Малибу, на брега на морето и първото нещо, което правя след като стана от леглото е да изляза на терасата, да се пъхна в горещото джакузи и да гледам изгрева над океана. Това е единственото време, преди някой да се нуждае от мен, така че седя, обмислям деня си, благодаря на Вселената и пия зелен чай. Понякога си правя смути, добавям мляко, банан, спанак, малко мента, какао и протеинов прах.

2. Тренировка

Моята тренировка се състои от 20 минути кардио и 30 минути силова тренировка. Слагам слушалките, пускам музика (или аудиокнига) и тренирам. 

След кардиото правя напади, клякания, преси. Опитвам се да се придържам към собствената си фитнес програма, съставена преди 30 години, без съвременните технологии. Веднъж седмично отивам на поход с приятели – това помага да се комбинира полезното с приятното, за което не можеш да намериш време.

3. Здраве

Здравето за мен е баланс. Аз не искам да бъда от хората, които казват: "О, Боже, пропуснах тренировката, как можах!" или "Господи, изядох цяло парче торта. Срамувам се!". Балансът трябва да засяга не само доброто здраве и храненето, но и всичко останало - семейството, приятелите, времето за себе си, за работата. В дните, когато успявам да го спазвам – а те не са толкова много - се чувствам максимално спокойна.

4. Деца

Дъщеря ми порасна, виждайки как се грижа за себе си - лягам рано и ставам рано, за да направя тренировката си - затова няма нужда да ѝ обяснявам нищо. Бях с нея през дебютния моден сезон и единствената препоръка от мен беше да спи пет или шест часа на ден и повече да остава насаме със себе си.

Обичам модата и всички експерименти, в които участвах в моята кариера на модел, но хората от индустрията ме притесняват по цял ден. Обаждания, покани за снимки, обяд с дизайнери, дефилета! От тази скорост може да се побъркате, ако не отделите време, за да се скриете. Да свалите грима, да облечете спортния екип за тренировка, да си пуснете някой филм и да избягате от този прекрасен свят на модата за минута-две. Работата на всички тези хора, които ме притесняват, е да направят така, че да изглеждам по-добре, затова просто трябва да ги разбирам.

5. Възрастта

Опитвам се да обясня на фотографите, които искат да ме заснемат по естествен начин: "Момчета, аз не знам как ще изглеждам, когато се събудя. Да речем, че стана в 6, но вие няма да искате да ме заснемете в близък план до 9 часа." Винаги трябва да се оправдавам и да се извинявам, защото не мога да изглеждам както преди 20-25 години. Кожата, косата, тялото ми се промениха. Въпреки че се грижа за себе си, разбирам, че съм 51-годишна жена и не мога да съм "същата Синди". Има моменти, когато силно се паникьосвам заради това, но си спомням, че на моите връстнички не-модели им е още по-трудно. И се опитвам да ги мотивирам, за да не се разочароват от себе си.

6. Храна

Когато се преместих в Ню Йорк от родния ми Де Калба (Илинойс), по някаква причина всички смятаха, че макароните не са калорични. Бях сигурна, че това е диетична храна. Никога не съм била толкова щастлива! Но когато ми разкриха истината, аз "преминах" на салата с парче сьомга и зеленчуци, сънувайки парче пица. Понякога невежеството е блаженство. Все още бих искала да мисля, че фигурата ми няма да пострада от една голяма купа с паста.

7. Собствено темпо

Слушайте инстинктите си. Това, което е добро за ваш приятел, може да бъде пагубно за вас. А това, което не ви харесва, може да бъде заменено с множество алтернативни варианти. Не ви харесва колоезденето? Отидете на плуване! Не обичате плуване? Отидете на танци!

Когато хората ме питат: "Каква е вашата рецепта за красота?" аз отговарям, че тя се състои в отсъствието на тайни. Всички знаем, че се нуждаем от много сън, да пием вода и да спрем да пушим. Тайната е, че трябва да следваме тези правила през целия си живот.