Куркумата е подправка, която има много високи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които се дължат основно на най-активния ѝ компонент – куркумин. Той е отговорен и за жълто-оранжевия ѝ цвят. Доказано е, че куркумата се бори със свободните радикали, възстановява клетките, пречиства черния дроб, засилва имунната система, подобрява настроението и подпомага работата на мозъка. Куркумата се бори с възпалението, което е отговорно за много хронични болести, много по-добре от много конвенционални лекарства.
Куркумата е една от най-изследваните подправки. Тя е обект на над 7000 проучвания, публикувани Националния здравен институт на САЩ. Според тези проучвания невероятна подправка е включена в различни лекарства:
• За артритни заболявания
• Антикоагуланти (против кръвни съсиреци)
• Лекарства за диабет
• Болкоуспокояващи
• Стероиди
• Противовъзпалителни лекарства
• Лекарства за висок холестерол
• Антидепресанти
• За възпаления на чревния тракт
• При химиотерапия
Други здравни ползи на куркумата включват:
- Помага при борбата с депресията.
- Куркумата увеличава капацитета на антиоксиданти в тялото.
- Подобрява мозъчната функция и намалява риска от мозъчни заболявания.
- Намалява риска от сърдечен удар.
- Облекчава болката в ставите и мускулите.
- Подобрява храносмилането и намалява стомашните киселини.
- Облекчава сковаността в ставите.
- Регулира нивата на холестерола.
- Предотвратява образуването на ракови клетки.
Как да направиш свои собствени хранителни добавки с куркума
Към 1 супена лъжица суров мед добави куркума на прах. Увери се, че сместа е достатъчно твърда, за да се направи на топчета.
Сложи щипка черен пипер. Според последни проучвания елементът в черния пипер, наречен „пиперин”, увеличава ефективността на куркумата 1000 пъти при борбата с раковите клетки.
От тези съставки образувай малки капсули – вземи една щипка от сместа и я направи на топчета.
Остави ги да изсъхнат за 2 дни. Приемай по 2-3 на ден.
Имай предвид, че за най-добри резултати трябва да използваш висококачествена куркума.