Содената питка е най-лесният хляб, който може да си приготвите! Содената питка е хляб без месене! Содената питка е бърз хляб! Рецептата за содена питка е рецептата за хляб, подходяща за и за най-начинаещите готвачи! Освен всичко друго, содената питка е типичен представител на българската национална кухня, содената питка е задължителна част от трапезата на много български празници, като например трапезата на Бъдни вечер. Може би затова вариант на рецепта за содена питка има във всяка къща. Ето и лесната рецепта стъпка по стъпка:

Стъпка 1

- Подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.

Стъпка 2

- Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто.

Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.

Содената питка е чудесна идея за хляб без месене. Ако обаче имате желание да месите, то може да пробвате рецептата за бърз и лесен хляб, рецепта, която също е подходяща за начинаещи кулинари. Друг много вкусен и лесен, но малко по-интересен като вкус хляб е хлябът от лимец с маслини, с който може да зарадвате своите близни и гости.