Много от нас искаме да спортуваме редовно, но обикновено си намираме оправдание да не го правим... нямаме време, уморени сме – това са обичайните извинения, но понякога има и други причини.

Според скорошни проучвания 75% от жените поне веднъж са се притеснявали да отидат на фитнес или да спортуват пред други хора от страх да не им се присмеят. Някои от тях се притесняват, че не знаят как да използват оборудването във фитнеса, други ги тревожи това, че се потят твърде много или че не изглеждат толкова добре, колкото другите спортуващи. Ако и и на вас поне веднъж в главата ви е минавала такава мисъл, то имаме няколко лесни трикове, с които да добиете увереност. Благодарение на тях ще се чувствате и ще изглеждате чудесно.

1. Как да се грижим за спортния екип

  • Не е лесно да премахнете миризмата от маратонките, особено ако краката ви са предразположени към потене, но може да използвате пакетчета със сода. Лесно ще ги направите – трябват ви няколко парчета плат, сода за хляб и връв, с която да завържете пакетчето.
  • Или може да използвате пакетчета с чай – поставете по пет пакетчета чай във всяка обувка и ги оставете за през нощта. На сутринта маратонките ви ще миришат на билки.

  • Ако кожените ви маратонки са загубили блясъка си, може да ги натъркате с вътрешната страна на бананова обелка. След това избършете обувките със сух парцал и вижте как блестят.
  • Ако нямате подходящи препарати, може да почистите белите ръбове на гуменките с най-обикновена гумичка.
  • След дълги преходи почистете обувките с прахосмукачка, тя ще премахне малките частици прах.

2. За повече комфорт

  • Подмишниците ни миришат не толкова заради потта, колкото заради бактериите по кожата, които обичат влажните места. Ако още от сутринта сте се изпотили в горещото време, а трябва да прекарате цял ден в офиса, може да използвате антибактериален гел за ръце. Първо подсушете подмишниците с кърпичка, а после нанесете тънък слой от продукта. Това ще ви помогне да се отървете от миризмата, тъй като гелът съдържа алкохол, който убива бактериите, причиняващи неприятната миризма.
  • Ако обичате да слушате музика, докато тренирате, но не искате да давате пари за специални ленти, в които да държите телефона или плейъра си, можете и сами да си направите лента за ръка. Вижте нагледно как се прави в това видео.

  • Ако тренирате върху хлъзгава повърхност, направете си неплъзгащи се чорапи с горещо лепило. Просто сложете капки лепило върху долната страна на чорапа и го оставете да изстине.

  • Ако напръскате подметките на маратонките с лак на коса, това ще намали хлъзгането.
  • Ако често забравяте да пиете достатъчно вода, разчертайте бутилката си с вода по часове, за да знаете колко трябва да сте изпили до определен час.
  • Ако по екипа ви няма абсолютно никакви джобове, може да завържете ключа за шкафчето за връзките на обувките ви. Просто се уверете, че е вързан здраво няколко пъти.

  • Ако се къпете във фитнеса, може да сипете нужното количество шампоан и балсам в две кутийки за лещи. По този начин няма да е необходимо да носите големите бутилки.

3. Спортната прическа

  • Може да използвате чорап, за да си направите страхотен кок. Вижте как в това видео:

  • Ако ластикът ви се е разстегнал, сложете го в топла вода, за да се свие.

4. За повече увереност

Опитайте се да намерите вътрешен източник на увереност – всички сме различни, но всички имаме право да бъдем щастливи и свободни. Не позволявайте на страховете ви да ви попречат да спортувате и да станете по-добра версия на себе си. Купете си спортен екип в ярки и приятни цветове, които ще ви мотивират и ще ви предразположат за тренировки. Изберете и фитнес, който е близо до дома ви, за да не ви се налага да губите време в пътуване, което пък със сигурност би ви демотивирало. Намерете си другарче за първите тренировки или платете на професионален треньор, докато влезете в час – така ще се чувствате не толкова неловко, докато разучавате новите уреди.