На 9-ти май православната църква чества пренасянето на мощите на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Мощите му са пренесени от балканските земи в град Бари, Италия.

Свети Никола е покровител на моряците, децата, беззащитните и слабите.

Празникът се нарича Летен Никулден, Летни Свети Николай Суха Свети Никола. На този ден се прави молебен за дъжд. Носят се икони и свещеникът води богомолците с песни из нивите. Прави се и водосвет на кладенци, извори и свещени дървета. На след това се прави и курбан за Свети Никола.

На Летен Никулден не се работи, тъй като се смята, че светецът ще се разгневи и той ще накаже хората с природни бедствия. Жените не бива да шият.

На този ден се изпълнява старинният ритуал Пеперуда, който пак е свързан с молебен за дъжд. Момите в селото избират момиченце сираче - "пеперуда". Вярва се, че плача и молбите на сирачето ще накарат небесата да изпратят дъжд.

На 9-ти май православната църква почита паметта на Свети пророк Исаия, син Асамов.

Легендата разказва, че той бил родом от Йерусалим и произлизал от рода на юдейските царе.

Той бил удостоен на види Господ Саваот заради необикновената божествена благодат. Господ Саваот бил обкръжен от шестокрили серафими, които славели Неговото величие и Му пеели хвалебна песен.

Свети пророк Исаия живял и пророкувал 700 години преди Христа. Той предсказал рождението на Спасителя от Светата Дева Мария и кръстните му страдания.

Преданието разказва, че свети Христофор бил великан, висок 4 метра и много силен. Пренасял е поклонниците през реките. Изобразява се с дете на раменете, защото се смята, че е пропаднал в река, докато е пренасял малко дете. Името му от гръцки /Christo-phoros/ означава „носещия Христос”.

Свети Христофор е повелител на мостовете, градовете до реки, превозвачите, на пътешествениците и поклонниците.

На 9-ти май имен ден празнуват всички, които носят името Серафим. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!