Скъпи приятели, следващите седмици ще посветим на някои от най-честите здравословни проблеми, които са особено актуални през летния период. Следете ни всяка седмица, за да съберете много нови знания за това как да се справяте с редица ситуации безопасно и ефективно и то с помощта на природни средства!

Отново е лято и най-после дойде време за така чаканата почивка. Без значение обаче къде ще бъде тя, когато имаме вземане-даване с температурата, почивните дни се превръщат в едно от най-неприятните изживявания. Тази допълнителна “екстра” е може би най-стряскаща за родителите на малки деца, които в паниката си почти мигновено са свикнали да посягат към температуропонижаващите медикаменти. За да ви помогнем да се справите с досадната висока температура, която мъчи вашето дете, днес ще ви представим как бързо и много лесно да облекчите оплакванията, само с помощта на няколко съвета, които сигурни сме, ще ви бъдат от полза. 

Кои са най-честите причини за появата ѝ?

Повечето родители са свикнали да приемат вдигането на температура като повод за тревога, която често предизвиква безсънни нощи и силно безпокойство. Ако и вие сте от тях, успокойте се! Температурата не е ваш враг, а помощник, чрез който в тялото на вашето дете се създават необходимите условия, които не позволяват на вирусите и бактериите в тялото да се развият. Oсвен това, температурата е обичайно и нормално състояние в детска възраст, като най-честите причини за нейното повишаване са три:

- Вирусна инфекция, която може да бъде следствие от простуда, грип или варицела. Обикновено преминава за няколко дни.

- Бактериална инфекция, която може да засегне ушите, гърлото, носа, белите дробове.

- Никнене на зъбки, особено докато първите млечни пробият венеца.

Важно е да знаете, че ако температурата е под 38,5 градуса, е най-добре да оставите детския организъм сам да се пребори с градусите. Защо? Защото температурата сама по себе си е вид защитна реакция на организма, която се появява, за да се бори с причинителя. Започнете ли да я третирате, вместо да я сваляте, единственото, което ще постигнете, е да блокирате защитните реакции на тялото, които имунната система стимулира и пречите на оздравителния процес.

Какво да правите, когато се появи?

Първото и най-важно правило е да не изпадате в излишна паника. Давайте на детенцето достатъчно водичка, за да не се обезводни, а оттам и да се поддържа температурата. Правете различни билкови чайчета (липа, кора от бреза, малинови листа), които имат свойството да предизвикват изпотяване. След като изпие чая, може да го облечете и завиете добре, за да подпомогнете процеса на изпотяване. Aко температурата не спада, може да приложите студени компреси (кърпи, напоени с оцет и вода), които да сложите на най-топлите части от тялото (челото, ръцете и кракатa).

Задължителните минерални соли

Най-често повишената телесна температура отшумява до 2-3 дни, през които тялото се опитва да изгаси и преодолее вирусната атака. Въпреки това, ви съветваме винаги в лятната си аптечка да разполагате с комбинация от минерални соли, която би предотвратила последващи усложнения и която понижава градусите, без да пречи на оздравителния процес.

Такива са Шуслерова сол №3, сол №5 и №8 на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които имат своето доказано действие за естественото овладяване на високата температура. Шуслерова сол №3 железен фосфат подпомага лечението на леки фебрилни състояния, спира възпалителния процес в зародиш, регулира обмяната на желязото и подобрява кислородното насищане на тъканите. Сол№5 калиев фосфат действа енергизиращо на организма, подобрява кръвообръщението и подпомага оздравителните и възстановителни процеси, а сол №8 натриев хлорид подпомага образуването на слюнка и регулира отделянето на пот, като също така служи като застраховка против дехидратация.

Ако температурата е все още под 38,5°C начинът на прием е следният: по 1 таблетка от сол №3 на всеки половин час. Ако обаче температурата надвишава 38,5°C, е добре да включете и сол №5 и сол №8. Давайте всяка от трите соли, на половин час до спадане на температурата. При подобрение намалете дозата, но в никакъв случай не я спирайте рязко.

Важно е да знаете, че тази комбинация щади организма и може да се прилага продължително, без опасност от нежелани реакции или привикване. Разбира се, ако малчуганът ви е по-поспалив от обичайното, оплаква се от дразнене в очите заради светлината, появи се обрив, повръща и отказва да пие вода или се появи затруднение с дишането, е важно незабавно да потърсите лекарска помощ.

Специално за лятото!

Посетете ни на www.facebook.com/schusslersalts.bg и се запознайте с новата ни игра, която вече стартира. Очакват ви прекрасни награди и лято без здравословни проблеми! В следващите 7 седмици ще ви представяме най-използваните комбинации от Шуслерови соли за летните неразположения. Всяка седмица ще обсъждаме заедно с вас 1 комбинация при конкретни проблеми, ако в периода на играта си закупите комбинацията и ни изпратите снимка, и касова бележка на лично съобщение, ще участвате за наградите ни. А те са повече от чудесни! 3 СПА уикенда с 2 нощувки, със закуски и вечери! 3 комплекта Шуслерови соли от 1 до 12 в симпатичен несесер и 50 раници с логото на оригиналните соли! За да се включите, трябва да закупите 3 соли от 80 таблетки с логото на DHU. Период на играта 12.07-27.08.2017 г. Успех!!!