Скъпи приятели, следващите седмици ще посветим на някои от най-честите здравословни проблеми, които са особено актуални през летния период. Следете ни всяка седмица, за да съберете много нови знания за това как да се справяте с редица ситуации безопасно и ефективно и то с помощта на природни средства!

В разгара на лятото често се случва страхотното ни настроение да бъде атакувано от един доста неприятен проблем – ниското кръвно налягане. Именно то е отговорно за това да се чувстваме постоянно изморени, апатични и без енергия. И тъй като знаем колко неприятно е всички около вас да се забавляват на плажа, а вие да сте без тонус и желание за каквото и да е, днес ще ви кажем как да се справите и да облекчите оплакванията и то само с няколко съвета, които сме сигурни, че ще ви бъдат от полза.

Защо страдаме от ниско кръвно налягане и какви са симптомите?

Mакар че високото налягане се счита за по-рисково, ниското (хипотонията) също не е за подценяване, защото ни кара да се чувстваме зле, вместо тонизирани. Сигурни сме, че поне веднъж сте ставали свидетели как на някой ваш близък за момент му прилошава, “пада му кръвното” и видът му се променя. Причината за това е неправилната циркулация на кръв към мозъчните клетки, в резултат на което необходимото количество кислород и хранителни вещества не биват осигурени и човек се чувства зле. За идеално кръвно налягане се смята 120/80 mm Hg, а за ниско – когато стойностите са около или под 90/60 mm Hg.

Основните причини за ниското кръвно са няколко:

  • Фамилна обремененост;
  • Хормонален дисбаланс; 
  • Дехидратация;
  • Нeправилно хранене;
  • Резултат от прием на различни лекарствени продукти;
  • Психическа и физическа преумора;
  • Прекоморни физически натоварвания при спортисти;
  • Генетичното предразположение;
  • Топлинен удар

В засегнатите групи влизат най-често младите и по-слаби момичета и момчета, възрастните хора и бременните. Ниското кръвно върви ръка за ръка с още няколко характерни особености, когато до мозъка и жизненоважните органи не достигне кислород - главоболие, замайване, размазано виждане за секунди, припадъци, обща цялостна умора и неразположение на организма, шум в ушите, сърцебиене, гадене, бледа кожа.

Какво да правим, когато се появи?

На първо място от изключително значение е да разберем дали всички тези признаци не са клинична картина на друго заболяване, а не просто топлинно обусловен проблем. Все пак, ако проблемът ви е по-скоро познат до болка, спазването на някои съвети ще ви помогне да облекчите поне малко положението:

- Хранете се достатъчно здравословно и балансирано. Нека порциите са малки и се приемат на кратки интервали. Винаги имайте нещо сладичко или солено под ръка, което повишава кръвното налягане при нужда.

- Пийте повече течности, особено през лятото.

- Прилагайте контрастни душове, които подобряват кръвообращението.

- Движете се често, но забравете за рязкото изправяне.

- Спортувайте, за да подобрите циркулацията на кръвта и да се почувствате тонизирани.

- Забравете за кафето, тъй като чрез своето диуретично действие, то има свойството да намалява количеството на телесните течности, сред които е и кръвта, а оттам намалява и кръвното налягане.

Задължителните минерални соли

Летните месеци се оказват непоносими за хората, които имат ниско кръвно. За да не се случва да колабирате, да премахнете постоянната умора и да възвърнете енергията си, ви съветваме винаги в лятната си аптечка да разполагате с комбинация от минерални соли.

Такива са Шуслерова сол №3, сол №5 и №8 на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които имат своето доказано действие срещу понижението на кръвното налягане. Шуслерова сол №3 железен фосфат възвръща липсата на тонус и енергия, подпомага свързването на кислорода с червените кръвни телца и захранва тъканите. Сол №5 калиев фосфат действа енергизиращо на организма, подобрява кръвообръщението и подпомага възстановителни процеси, а сол №8 натриев хлорид подпомага обема на кръвта, като стимулира производството на еритроцити. Освен това подпомага терморегулацията на тялото и е подходяща при претопляне, прегряване, топлинен и слънчев удар. Приемът на солите e по 5 таблетки от всяка на ден за поне 3-4 седмици.

Специално за лятото!

Посетете ни на www.facebook.com/schusslersalts.bg и се запознайте с новата ни игра, която вече стартира. Очакват ви прекрасни награди и лято без здравословни проблеми! В следващите 7 седмици ще ви представяме най-използваните комбинации от Шуслерови соли за летните неразположения. Всяка седмица ще обсъждаме заедно с вас 1 комбинация при конкретни проблеми, ако в периода на играта си закупите комбинацията и ни изпратите снимка, и касова бележка на лично съобщение, ще участвате за наградите ни. А те са повече от чудесни! 3 СПА уикенда с 2 нощувки, със закуски и вечери! 3 комплекта Шуслерови соли от 1 до 12 в симпатичен несесер и 50 раници с логото на оригиналните соли! За да се включите, трябва да закупите 3 соли от 80 таблетки с логото на DHU. Период на играта 12.07-27.08.2017 г. Успех!!!