Скъпи приятели, следващите седмици ще посветим на някои от най-честите здравословни проблеми, които са особено актуални през летния период. Следете ни всяка седмица, за да съберете много нови знания за това как да се справяте с редица ситуации безопасно и ефективно и то с помощта на природни средства!

Август е и тенът се превръща в любим аксесоар за много от нас. Летните дни на морския бряг са мечтаното време от годината, но само докато не се сблъскаме с онова ужасно слънчево изгаряне. След него всичко започва да ни боли, не можем да спим, а почивката от бягство от реалността се превръща в истински кошмар и изпитание, което трябва да преодолеем. Веднъж изгоряла, за съжаление, кожата ни ще успее да се възстанови едва след няколко дни, тъй като вредата върху нея вече е нанесена. За радост обаче, има няколко безценни съвета, които могат да ви помогнат да намалите дискомфорта и болката, нанесени от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Защо изгаряме и кога трябва да се притесняваме

За слънчево изгаряне говорим тогава, когато след продължително излагане на слънце кожата ни се възпали. Леките форми на изгаряне най-често са съпроводени единствено от зачервяване на кожата и лек дискомфорт, докато при по-тежките симптоматиката е по-сериозна: поява на мехури, дехидратиране, цялостна отпадналост, повишаване на телесната температура, втрисане, повръщане...

Как да сведем до минимум риска от слънчево изгаряне

Слънцезащитни продукти - разбира се, употребата на слънцезащитни лосиони е повече от задължителна, но е важно да се знае, че тяхната протекция действа единствено и само ако се спазват условията за първоначалното и последващите нанасяния.

Избягвайте часовия диапазон 11-16 ч. - тогава слънчевите лъчи са най-силни и съответно кожата ни най-податлива на изгаряне. Вместо на слънце, използвайте тези часове за прохладна почивка под чадъра.

Носете ефирни и тънки дрехи 

Пийте много вода, за да хидратирате тялото и кожата си.

Какво да правите, ако слънчевото изгаряне вече е факт

За жалост, трябва да имате предвид, че изгарянето се вижда напълно едва след 12 часа, а за самото възстановяване ще бъдат необходими няколко дни. През това време е добре да избягвате излагането на слънце, за да дадете необходимото време на организма да се справи със стреса от изгарянето. Може да се доверите и на тези няколко съвета:

  • Стойте на хладно и взимайте хладни душове, за да не дразните допълнително изгорелите участъци с топлата струя вода.
  • Хидратирайте кожата с подходящи за целта лосиони за след слънце или с природни средства като алое вера. кокосово масло и дори доброто старо кисело мляко, което ще отнеме илишната температура. Важно е те да не съдържат алкохол и допълнителни аромати, за да не предизвикат дразнение.
  • Хидратирайте и организма си като пиете достатъчно количество вода, за да избегнете съпроводеното с изгарянето дехидратиране на тялото, отпадналост и главоболие.
  • Ако са се появили мехури в никакъв случай не ги пукайте, за да не ги инфекрирате и да не си навредите още повече.
  • За да облекчите дискомфорта, бихте могли да изполчвате студени компреси, ако изгарянията ви са по-леки, след което да използвате меки кърпи за подсушаване.
  • Избягвайте ексфолирането през тези няколко дни, а също и употребата на парфюми, които повишават чувствителността на кожата.

Ако изгарянето ви е по-тежко, най-добре би било да се посъветвате с лекар.  

Задължителните соли

Тъй като летните месеци се окачват особено опасни за кожата ни, която помни добре всяко слънчево изгаряне, ви съветваме винаги в лятната си аптечка да разполагате с комбинация от минерални соли. По този начин ще реагирате бързо и ще облекчите навреме неприятните симптоми.

Такива са Шуслерова сол №3, №4 и №8 на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които имат своето доказано действие, успокоявайки и хидратирайки кожата ви. Шуслерова сол №3 железен фосфат понижава бързо температурата в болезнените, възпалени участъци на кожата и премахва чувството на парене. Сол №4 калиев хлорид изгражда структурата на кожата и й помага да се регенерира. Сол №8 натриев хлорид участва в терморегулацията на тялото и е подходяща при претопляне, прегряване, топлинен и слънчев удар, тя осигурява хидратацията на засегнатите зони. Започнете да приемате солите на всеки 15-30 минути, за да успокоите зачервяването и да възвърнете хидратацията на кожата. Продължете с прием на 3-5 таблетки от солите дневно до пълното възстановяване. Може да си помогнете и като приемете и двата монопрепарата на DHU беладона D30 и апис D30 в бяло-червени опаковки. Беладоната облекчава изгарянията с аленочервена кожа, а аписът ще ви помогне да облекчите оточната и розовеникава кожа. Приемът на двете лекарства е паралелен, като първите 2-3 дни бъде на час-два, а след това поне седмица 3 пъти на ден по 10 глобули.

Специално за лятото!

Посетете ни на www.facebook.com/schusslersalts.bg и се запознайте с новата ни игра, която вече стартира. Очакват ви прекрасни награди и лято без здравословни проблеми! В следващите 7 седмици ще ви представяме най-използваните комбинации от Шуслерови соли за летните неразположения. Всяка седмица ще обсъждаме заедно с вас 1 комбинация при конкретни проблеми, ако в периода на играта си закупите комбинацията и ни изпратите снимка, и касова бележка на лично съобщение, ще участвате за наградите ни. А те са повече от чудесни! 3 СПА уикенда с 2 нощувки, със закуски и вечери! 3 комплекта Шуслерови соли от 1 до 12 в симпатичен несесер и 50 раници с логото на оригиналните соли! За да се включите, трябва да закупите 3 соли от 80 таблетки с логото на DHU. Период на играта 12.07-27.08.2017 г. Успех!!!