Следващите седмици ще посветим на някои от най-честите здравословни проблеми, които са актуални през летния период. Следете ни всяка седмица и ще съберете много нови знания как да се справяте с редица ситуации безопасно и ефективно и то с помощта на природни средства.

Ако имаше възможност, майките отдавна щях да са прокарали в Парламента важен закон. И така завинаги биха забранили децата има да боледуват от хрема. Но понеже тази мечта, ще си остане само в сферата на пожеланията, ви предлагаме най-добрите съвети, когато досадницата е на път да провали вашата семейна почивка. Това е информация, която всеки родител трябва да знае и да използва винаги. Целта е да се спечели предимство в неравната борба с неприятното състояние. А твърде често тези лесни правила не се спазват и последиците са сериозни. Затова бъдете стриктни. И ги прилагайте не само при децата, но и за възрастните със същия проблем.

Е, някаква хрема, нищо особено... Ще си ям каквото поискам...

Действително хремата не е страшно състояние. В яслената възраст децата са почти постоянно хремави. Неслучайно бабите ни в този период ни наричат „сополанковци“. Проблемът при децата не е в друго, а в това, че задържането на секрет в областта на носоглътката може да удари ушите. Неслучайно отитите са чести в тази възраст. Това пък води до прекомерна употреба на антибиотици и до омагьосан кръг, в който се вкарваме съвсем сами. Напълно правилно сте прочели – САМИ! Хремата е сигнал от тялото, че има нужда да се изчисти. Почиства лигавиците от вируси, бакерии, прах, мръсотия. Какво правим ние? Първо започваме да слагаме на детето капки за нос – от онези с ксилометазолин. И така набъбналите лигавици, които са по-кръвоснабдени и пълни със защитни вещества, изведнъж са принудени да забравят за защитната си функция и отстъпват пред химическата сила на капките. Да, носът се отпушва, но за известно време... Щом защитата е свалена, болестните причинители навлизат навътре в тялото. И понеже детето или възрастния са болни и им трябват сили, автоматично започваме да настояваме да се хранят по-често.

Правило №1 Никога не давайте на болен с хрема – млечни храни и сладкиши!

И така консумацията на любимите храни – води до образуване на повече слуз или секрет. Хремата се задълбочава и минава трудно. Дори само да отстраните тези храни, без да я лекувате с нищо друго, ще намалите в пъти възможността за усложнения!

Твърде съм зает, за да си остана у дома с хремавото дете/ защото съм хремав

Като родители знаем колко трудно се отсъства от работа, когато детето е болно. Всички обаче реагираме с укор, когато видим в детската градина деца, които кашлят и кихат и въпреки това са доведени. Разберете добре, че детето има нужда от специфични грижи и от контрол на храните, които приема. Затова тези 2-3 дни, в които е отделено, ще ви се върнат стократно за вбъдеще. А и лечението с природни средства, което е най-доброто, трябва да се прави с чести приеми на лекарства, немислими 2-3 пъти на ден. По време на ваканцията е още по-лесно да реагирате бързо и адекватно, и да не позволите на хремата да вземе предимство пред вашето желание за безоблачна ваканция.

Правило №2 Обръщайте внимание на хремата и обяснявайте на децата си защо се налагат някои ограничителни мерки!

Важно е освен да избягвате слузообразуващи храни, да давате много вода на детето, защото не малко количество изтича през носа и тялото се обезводнява. Включете най-вече чай и вода, защото някои цитрусови плодове също засилват секретите, а не само преборват инфекцията със своето съдържание на витамин С. В такива моменти са подходящи и топлите супи и внимавайте, ако сте на море да не преохлаждате тялото допълнително. Не е от най-приятните изживявания, но морската вода и смъркането ѝ през носа може да помогне да се изчистят секретите. Преценете дали това е подходящо или ще ползвате спрейовете с нея от аптеката, като не прекалявате с употребата им.

Ще почакам хремата да мине сама...

В надеждата си, че това е просто банална и безобидна хрема, можем сами да си навредим. И е добре винаги да сме подготвени, за да подпомогнем тялото по естествен начин да се изчисти и предпази. Какво да направим, за да не стопираме естествените процеси и същевременно – да не позволим усложнения? Първо – трябва да ги познаваме добре. Това не е приоритет на медицинските специалисти, а на всеки един от нас. Като родители ние сме отговорни за здравето на децата, а не лекарите! Като възрастни дължим на тялото си точните грижи, за да ни позволи то да посрещаме много години с него в здраве. Носната лигавица е осеяна със специални реснички или т.нар ресничест епител. Неговата функция е да избутва секретите и механичните замърсявания.

Правило №3 Не използвайте капки за нос с ксилометазолин!

Именно тези капки блокират работата не ресничките и вместо да излекувате хремата, пречите на носа да си свърши работата и да ви помогне да оздравеете. Не само че водят до привикване, но капките увреждат носната лигавица и последиците с времето наистина са сериозни. Запомнете, че носът е един от най-важните ни органи, защото той ни подава кислорода и така се грижи за добруването на цялото тяло. Как наистина да му помогнете?

С Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз в аптечката за път. Всеки родител трябва да познава солите №3, №4, №6, №8 и най-вече да е наясно кога как да ги комбинира.

№3 и №8 се използват при бистър секрет, обикновено в началото хремата е такава.

№3, №4, №8 са при белезникав секрет.

№3, №6, №8 са при неприятните жълто-зелени секрети.

Важно е да се дават често – на всеки час и за деца, и за възрастни поне 7-8 пъти през деня.

Ако искате да комбинирате със спрей за нос, за по-бързо отпушване и преминаване на хремата, подходящ за целта е Инфлуназал. Хомеопатичен, безвреден, без привикване, ползва се с месеци и е за деца от първия им ден. Съдържа луфа оперкулата – хомеопатично лекарство, което отбъбва лигавиците и почиства носа.

И така въоръжени с малко повече практически знания и природни средства, можете да изкарате ваканцията без проблем, а и целогодишно да се грижите за цялото семейство. Пазете носовете, за да усещат мириса на море и лято! И на всички хубаво, което ви предстои!

Специално за лятото!

Посетете ни на www.facebook.com/schusslersalts.bg и се запознайте с новата ни игра, която стартира от 12 юли. Очакват ви прекрасни награди и лято без здравословни проблеми! В следващите седмици до 27 август ще ви представяме най-използваните комбинации от Шуслерови соли за летните неразположения. Всяка седмица ще обсъждаме заедно с вас 1 комбинация при конкретни проблеми, ако в периода на играта си закупите комбинацията или 3 соли по избор, и ни изпратите снимка, и касова бележка на лично съобщение, ще участвате за наградите ни. А те са повече от чудесни! 3 СПА уикенда с 2 нощувки, със закуски и вечери! 3 комплекта Шуслерови соли от 1 до 12 в симпатичен несесер и 50 раници с логото на оригиналните соли! За да се включите, трябва да закупите 3 соли от 80 таблетки с логото на DHU. Период на играта 12.07-27.08.2017 г. Успех!!!

 

Автор: Цвети Стоянова