Скъпи приятели, следващите седмици ще посветим на някои от най-честите здравословни проблеми, които са особено актуални през летния период. Следете ни всяка седмица, за да съберете много нови знания за това как да се справяте с редица ситуации безопасно и ефективно и то с помощта на природни средства!

Безспорно лятото е сезонът, който изпълва с жажда за живот цялото ни същество, а дните ни от скучни и забързани, се превръщат в слънчеви, цветни и пълноценни. За съжаление, все по-често мнозина от нас стават жертва на неприятната сенна хрема, чиито симптоми като зачервени очи, непрестанно течащ или запушен нос, причиняват изключителен дискомфорт, влошават качеството ни на живот и налагат продължително лечение. Само си представете каква би била почивката ви без аромата на море, за сметка на допълнителните "екстри" като кихане, сърбеж в гърлото и постоянна хрема... Доста неприятно, нали? За да ви помогнем да се справите с тези досадни изненади, които ви поднася летният сезон, днес решихме да ви представим как бързо и много лесно да се справите с оплакванията, само с помощта на няколко съвета, които сигурни сме, ще ви бъдат от полза. Защото само пълноценната подготовка ще ви даде възможност да се насладите безпроблемно на лятото и своята почивка!

Симптоматика

Мъчителната сенна хрема е алергично заболяване, което засяга все повече хора в световен мащаб, а името ѝ идва от думата сено. Съдържащите се в него големи количества семенца по-късно се разпръскват от вятъра в атмосферата и се вдишват от хората. И тъй като част от същите тези хора се оказват чувствителни към тях, в резултат от това организмът започва да произвежда хистамин в големи количества и сенната хрема е налице. Именно той е отговорен за набъбването на лигавицата, запушването на носа, честото кихане и наличието на секрет. Освен че влошава качеството на живот, неправилното лечение този вид хрема може да доведе до множество по-сериозни усложнения като синузит, отит и бронхиална астма. Интересен факт, е че от нея страдат по-често хората, живеещи в големите градове, а не тези в селата, където растителността е значително повече. Причината за това се крие в по-замърсената околна среда. 

Алергичната хрема, която се дели на сезонна и целогодишна, най-често се причинява от разпространяващите се във въздуха полени през пролетта, лятото и/или ранната есен. При сезонния ринит състоянието обикновено продължава, докато съответният алергичен дразнител е активен, а при целогодишния - симптомите са налице винаги, когато биват провокирани от редица алергени, намиращи се у дома (прах, акари, урина и слюнка на домашен любимец, мухъл, хранителни алергии и др). Симптомите на сезонния ринит са няколко основни: силен сърбеж в носоглътката, често кихане, водниста хрема, подута лигавица, зачервяване и дразнене на очите... Понякога се стига до парене, сухота в гърлото и кашлица. Целогодишната алергична хрема обикновено протича само с назални симптоми (запушен нос, понякога с временна загуба на обонянието) и тежко главоболие.

Предпазни мерки

Колкото по-рано, толкова по-добре! Алергията представлява свръхреакция спрямо дадена безвредна субстанция (например към полените, които в случая са алергени). Според специалистите все по-осезаемото замърсяване на околната среда води до увеличаване на алергиите. 

Първата и най-важна стъпка е да ограничите контакта си с полените, като през лятото например, избягвайте да бъдете в близост до големи поляни, особено по време на цъфтеж. Имайте предвид, че те полепват по вас и по дрехите ви, така че сменяйте ежедневно дрехите си и почиствайте старателно помещенията и подовете у дома. Махнете всички тапицирани мебели, килими, плюшени играчки. За да ограничите плесените, е изключително важно да осигурите необходимата циркулация на въздуха и да намалите влажността в помещенията. Непосредствено преди и по време на периода на алергия изключете от менюто си всички млечни продукти, намалете консумацията на глутен, забравете за газираните напитки и фаст фуд изкушенията. Доказано е, че млечните продукти образуват повече слуз в тялото, което не само води до отделянето на повече секрети при сенна хрема, но и до затлачване на организма с чужди белтъчни структури, които засилват още повече алергичната реакция. Глутенът от своя страна пък има силата да разстрои функциите на стомаха и червата, като доведе до подуване и дискомфорт.  

Яжте повече плодове и зеленчуци и приемайте достатъчно количество вода, за да не се дехидратира огранизмът ви.

Задължителните минерални соли

На първо място е важно страдащите от алергия да осъзнаят риска от терапия с антихистамини или кортикостероиди - освен страничните си действия, те намаляват реактивността на тялото, а оттам и невъзможността му да се пребори успешно. Много важно е да се разбере, че действието на медикаментите трябва да лекува симптомите, а не да ги потиска. Целта на лечението на алергичната хрема с хомеопатични средства е дългосрочно поддържане на нормалната функция на лигавиците и намаляване и окончателно спиране на оплакванията и алергичните пристъпи.

Съветваме ви винаги в лятната си аптечка да разполагате с комбинацията от минерални соли, която предотвратява усложнения като течащ нос, сърбеж в гърлото, зачервени очи и други. Такава е базисната комбинация за лечение на алергичен ринит на Немския хомеопатичен съюз (DHU): сол №2 калциев фосфатсол №3 железен фосфат и сол №8 натриев хлоридСол №2 регулира производството на белтъчните структури и връща баланса на организма при алергична реакция. Сол №3 стопира острия възпалителен процес на лигавиците, а сол №8 регулира водния баланс в организма, помага при оток, воднисти секрети и осигурява възстановяване на лигавиците. Приемът по време на остра алергична хрема е следният: 3 таблетки сутрин от сол №2, 3 таблетки на обед от сол №3 и 3 таблетки вечер от сол №8. Разбира се, добре би било профилактичното лечение да започне 6-8 седмици преди очакваната поява на алергизиращите полени. Бъдете спокойни, тъй като те могат да бъдат приемани продължително време, без какъвто и да е риск от странични ефекти. След облекчаване на състоянието продължете приема на 3 таблетки на ден от всяка сол поне още месец.

Практиката показва, че освен подготвката на тялото за срещата с белтъчните молекули на алергените, комбинацията от минерални соли стабилизира имунната система, за да не реагира прекалено бурно на дразнителите и разпределят течностите така, че да няма оточност и набъбване на лигавиците, за да се изключи напълно възможността от запушване на носа, появата на секрет, а оттам и дискомфорт. 

Специално за лятото!

Посетете ни на www.facebook.com/schusslersalts.bg и се запознайте с новата ни игра, която вече стартира. Очакват ви прекрасни награди и лято без здравословни проблеми! В следващите 7 седмици ще ви представяме най-използваните комбинации от Шуслерови соли за летните неразположения. Всяка седмица ще обсъждаме заедно с вас 1 комбинация при конкретни проблеми, ако в периода на играта си закупите комбинацията и ни изпратите снимка, и касова бележка на лично съобщение, ще участвате за наградите ни. А те са повече от чудесни! 3 СПА уикенда с 2 нощувки, със закуски и вечери! 3 комплекта Шуслерови соли от 1 до 12 в симпатичен несесер и 50 раници с логото на оригиналните соли! За да се включите, трябва да закупите 3 соли от 80 таблетки с логото на DHU. Период на играта 12.07-27.08.2017 г. Успех!!!