Скъпи приятели, следващите седмици ще посветим на някои от най-честите здравословни проблеми, които са особено актуални през летния период. Следете ни всяка седмица, за да съберете много нови знания за това как да се справяте с редица ситуации безопасно и ефективно и то с помощта на природни средства!

Плаж, море, прохладен бриз – жадуваното време от всички ни вече е тук! За жалост, през летните месеци доста от нас изпитват истински ужас само при вида на досадните комари, оси, пчели, мравки, мухи, кърлежи, паяци и други пълзящи животинки, които са в състояние да помрачат и най-перфектната почивка... Засърбя ли ви вече? Ако станете жертва на някои от тях и локалните симптоми като подуване и сърбеж при вас отшумяват до няколко дни, поздравления – вие сте от малцината късметлии, при които не се появяват никакви последващи реакции! За други обаче, нещата не стоят съвсем така – процентът на хората, при които ухапването от насекоми води до сериозни последици и редица алергични реакции, освен първоначалните симптоми на болка, оток, подуване и зачервяване, се увеличава с всяка изминала година. Признаците се дължат на свръхчувствителност към слюнката на насекомото и съдържащите се в нея отрова и други вещества, които понякога са по-опасни, отколкото предополагаме. Особено тревожни биха могли да бъдат прояви като анафилактичен шок, който е с придружаващи симптоми като гадене, повръщане, понижаване на артериалното налягане и дори колапс.

Симптоматика

Tака наречената инсект-алергия представлява изострена реакция на имунната система, която възниква след контакт с насекоми. Днес съществуват над 1 милион вида насекоми, които са предпоставка за широкия спектър на многообразието на клиничните проявления на алергията. За да ви бъде най-лесно да разпознаете симптомите, ще разделим насекомите в две основни групи – жилещи и кръвосмучещи.

Жилещи насекоми: пчели, оси, стършели и други

Отровата на тези насекоми съдържа вещества, които имат способността да предизвикват разширяване на кръвоносните съдове и болка. На първо място най-важно е да бъде отстранено жилото с пинцета, без да се притиска торбичката с отрова. Алергичните реакции, които могат да се появят след това, са оток, болка, сърбеж и зачервяване; гадене, прилошаване, недостиг на въздух и кървене от носа. Ако алергията е от по-тежките - имаме поява на чувство на сърбеж в гърлото и парене в основата на езика, промяна на цвета на кожата, изпадане в анафилактичен шок. Най-опасни са случаите, при които е възможно да се стигне до спиране на дишането. В случай, че сте алергични към ужилване, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ. 

Кръвосмучещи насекоми: комари, кърлежи, бълхи, мухи и други

За разлика от по-сериозните алергични реакции към жилещи насекоми, при кръвосмучещите преобладават местните реакции. Слюнката им съдържа токсични, анестезиращи и противосъсирващи вещества. Алергичните реакции не са тежки, може да са съпроводени от главоболие, гадене, сухота в устата и безсъние. Все пак кръвосмучещите насекоми могат да пренасят различни инфекциозни заболявания. Като най-опасни можем да откроим последствията след ухапване от кърлеж, които често могат да бъдат объркани с тези на грип – висока температура, втрисане, главоболие, мускулни болни и обща отпадналост. Възможни са гадене и повръщане. Погрешно е да се смята, че с отстраняването на кърлежа по правилен начин вече сте се справили с проблема. Това е само една от мерките, които трябва да вземете. Посетете и лекар. 

Презпазни мерки

На първо място е важно да сте наясно с алергичните реакции и свързаните с тях рискове, а също така и да познавате навиците и най-честите места, които обитават насекомите, къде оформят гнездата си и какво ги привлича. Избягвайте ярките цветове при избора на дрехи, не оставяйте храни, в близост до себе си, тъй като са истински магнит за насекомите, а ако ходите на открити места като планина или море, имайте предвид, че ароматите на парфюм или различни мазила също ги привличат. Носете шапка и винаги бъдете подготвени с дрехи с дълги ръкави и крачоли, не ходете с боси крака. Забравете и за размахването на ръцете, когато около вас жужи насекомо, тъй като така не го отблъсквате, а даже напротив – привличате го.

Задължителните минерални соли

Разбира се, симптомите на ухапването или ужилването могат да отшумят до ден-два, но е добре да вземете превантивни мерки, за да не се стигне до неочаквани и нежелани реакции. Съветваме ви винаги в лятната си аптечка да разполагате с комбинацията от минерални соли, която предотвратява усложнения като оток, зачервяване, алергична реакция и успокоява болката. Такива са Шуслерова сол №2, сол №3 и №8 на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които имат своето доказано действие. Шуслерова сол №8 натриев хлорид, е първа помощ при ужилвания, особено ако се образува оток; сол №2 калциев фосфат, облекчава състояния, причинени от алергия към външни белтъчни субстанции, които се внасят в човешкото тяло от насекомите при ухапването; а сол №3 железен фосфат, ще ви помогне да излекувате зачервяването, получено в резултат от възпалителните процеси, вследствие от увреждането на тъканите при ухапването. Много важно е непосредствено след ухапването да стриете 10 таблетки от сол №8 на каша с малко вода и да намажете пострадалото място. След това започнете приема на 3 таблетки от всяка соли през 15 минути, докато видите, че настъпва подобрение. През следващите няколко дни продължете терапията с прием на 5 таблетки от всяка сол сутрин и вечер. При по-тежките случаи, е по-добре да потърсите помощ от лекар хомеопат, който да ви изготви индивидуална схема за действие по премахване на неприятните симптоми, причинени от ухапване или ужилване от насекоми. Практиката показва, че тези лесни и щадящи мерки са изключително ефективни и дават много добри възможности за трайно преодоляване на проблема.

Специално за лятото!

Посетете ни на www.facebook.com/schusslersalts.bg и се запознайте с новата ни игра, която вече стартира. Очакват ви прекрасни награди и лято без здравословни проблеми! В следващите 7 седмици ще ви представяме най-използваните комбинации от Шуслерови соли за летните неразположения. Всяка седмица ще обсъждаме заедно с вас 1 комбинация при конкретни проблеми, ако в периода на играта си закупите комбинацията и ни изпратите снимка, и касова бележка на лично съобщение, ще участвате за наградите ни. А те са повече от чудесни! 3 СПА уикенда с 2 нощувки, със закуски и вечери! 3 комплекта Шуслерови соли от 1 до 12 в симпатичен несесер и 50 раници с логото на оригиналните соли! За да се включите, трябва да закупите 3 соли от 80 таблетки с логото на DHU. Период на играта 12.07-27.08.2017 г. Успех!!!