Ще ви кажем кое просто правило не трябва да се нарушава, освен ако, разбира се, не искате да „убиете“ зрението си.

Всеки ден хиляди хора казват на своя офталмолог, че зрението им бързо се е влошило. Разбира се, има фактори, срещу които сме безсилни. Например един от тях е използването на компютър не само за работа, но и за забавление. Има и някои навици обаче, които безмилостно развалят зрението ни и които можем (и трябва) да спрем.

А един от тях е грешният избор на слънчеви очила. Повечето хора не виждат нужда да купуват очила със специални тъмни стъкла и избират този аксесоар, който харесват, без да се интересуват дали той ще предпази очите им. Тази теза се потвърждава и от скорошно проучване, проведено във Великобритания. В него са участвали 2000 възрастни, 23% от които са признали, че избират слънчеви очила единствено въз основа на външния вид. 19% от анкетираните казват, че не са запознати с предимствата на специалните слънцезащитни лещи, а 37% отговарят, че са запознати с тях. И все пак 66% от анкетираните признават, че въпреки това биха избрали само онези очила, които отговарят на текущия им стил, макар и да знаят за предимствата на тъмните офталмологични стъкла.

Като вземем предвид негативните ефекти, които слънцето може да има не само върху кожата ни, но и върху очите, тези данни наистина са причина за безпокойство. Според британския офталмолог Джайлс Едмъндс, слънцето разширява зениците ни, като по този начин позволява на възможно най-много ултравиолетова радиация да проникне в окото. Това води до увреждане на зрението и може да причини катаракта, молекулярна дегенерация и дори слепота.

Междувременно “декоративните” слънчеви очила само правят слънчевите лъчи по-малко агресивни, но по никакъв начин не предпазват зеницата от тяхното въздействие, за разлика от офталмологичните слънчеви очила, които създават мощна бариера между опасните гама-лъчи на слънцето и окото.

А ето и какво да направите, за да предпазите очите си. Когато избирате слънчеви очила, следвайте тези три правила:

  • Избирайте очила с покритие против отблясъци. То няма да позволи на слънчевите лъчи да проникнат през лещите и да достигнат до окото.
  • Избирайте очила с висока степен на радиационна защита. Информация, за която да внимавате е очилата да имат поне UV380. това се счита за минимумът, и все пак колкото по-високо е нивото на UV, толкова по-добре.
  • Избирайте очила с висока степен на затъмнение. Тази информация ще бъде посочена върху рамките на очилата или на самата опаковка на очилата.

И също така е много важно да не носим слънчеви очила само през лятото, но и във всеки слънчев ден, дори и той да е зимен. Да, през студените сезони слънчевите лъчи не са толкова агресивни, но все пак могат да причинят увреждане на роговицата на окото, така че бъдете внимателни.