Когато отиват на почивка, хората предвиждат да виждат нови неща и често обръщат повече внимание на избора на подходящия слънцезащитен крем, отколкото на безопасността на своите вещи. Това е добре известен факт на измамниците, които го използват за собствена печалба. Те имат куп хитрости, които „помагат“ на туристите да харчат повече. Тази статия ще обясни защо никога не трябва да отговаряте на минувач, който пита: „Накъде сте тръгнали?“ в Египет, защо е по-добре да попитате фотограф в Русия колко облекла съдържа костюмът за фотосесия и как в крайна сметка да не плащате повече, отколкото очаквате в италианските ресторанти.

Ще ви разкрием действителни трикове за измама с надеждата, че никога няма да попаднете на нечестни хора.

Кукли колкото човек

Къде можете да ги видите: Русия, Украйна

Куклите в натурален размер „ловуват“ в най-популярните туристически места, носещи костюми на известни анимационни герои. По правило тези „животни“ се обръщат към хора с деца и молят родителите да извадят смартфона си и да направят няколко снимки. След това започват да искат пари за всяка направена снимка. Тези измамници обикновено се държат смело и агресивно, разчитайки на факта, че човек ще се обърка и ще се съгласи на техните условия. Ако цената не е била обявена преди да бъдете помолени да направите снимка, просто се отдалечете и не се поддавайте на провокации.

Касови бележки в магазините

Къде можете да го видите: Чехия

Когато купувате продукти в супермаркет, не забравяйте да проверите количеството и количеството на продуктите в количката и в касовата си бележка. Когато касиерите разберат, че сте турист, често добавят и допълнителен продукт или такъв с по-висока цена към бележката ви, надявайки се на вашите невнимателност и объркване, тъй като не знаете местния език.

Сметка в ресторант

Къде можете да го видите: Италия, Гърция и Чехия

Италианците също се възползват от факта, че туристите не знаят местния език. Те могат лесно да включват услуги като прибори, салфетки, покривки и други основни вещи във вашата сметка. Ако имате подозрение за парите, показани на сметката, помолете да ви донесат менюто и да сравните цените.

Продавачите на пазарите също обичат да определят „специални цени“ за туристите, поради което е много по-евтино да купувате продукти в магазини, разположени далеч от популярните туристически места.

В Прага има и специална услуга - туристите седят на масата и виждат кошница с прясно изпечен хляб или хрупкави бретцели. Те мислят, че тези вкусни вкусотии са безплатни. Сервитьорите обаче ще преброят изядения хляб и ще го включат в сметката без колебание. Често цената на такъв "декор" е значителна, поради което е по-добре да разберете дали храната на масата е безплатна, преди да започнете да я ядете, за да избегнете неприятна ситуация. Също така в Прага могат да включват приборите в сметката, но в менюто обикновено има индикация, която ви информира за това.

Рози

Къде можете да го видите: Италия

Не се увличайте от очарованието на привлекателните италиански момчета с рози в ръце по улиците на Рим. Обикновено тези мъже стигат до момичета, които харесват и им подаряват цвете и прегръдка. Докато жертвата се чувства объркана и смутена, новият „фен“ незабележимо проверява съдържанието на джобовете на туриста и сваля бижутата му.

Можете също да видите циганки с рози, но начинът им на работа е малко по-различен. Жената дава на минувача цвете или го слага в чантата му и започва да иска пари. Ако жертвата откаже да купи цветето, циганката започва да казва, че е алчна или бедна. В този случай е по-добре да се преструвате, че не можете да разберете на какъв език говорят (обикновено е на английски), да върнете розата и да си отидете.

Гривни на приятелството

Къде можете да го видите: Гърция, Испания, Франция и Италия

Този трик работи добре с впечатлени хора, които измамниците лесно могат да се идентифицират по очите им, пълни с учудване и леко спуснатата челюст. Измамниците се приближават до тези хора и поставят гривна за приятелство на ръката на жертвата без разрешение. След това започват да искат да им платите. В тази ситуация е по-добре да се преструвате, че не разбирате какво искат от вас и да си тръгнете.

Понякога може да са деца и обикновено ще поискат много малко пари. Въпреки това, не се отпускайте твърде много, защото през цялото време ще търсят къде държите портфейла си.

Танцуващи анимационни герои

Къде можете да го видите: Италия, Полша, Румъния и Испания

Докато се разхождате по улиците на тези страни, можете да видите човек с музикална кутия и хартиени герои от анимационни филми, танцуващи с музика до него. Тези герои обикновено се продават за 2 евро и продавачът твърди, че магнитните фигури се задвижват от вълните на високоговорителя. Всичко, което ще купите за тези пари обаче е обикновен лист хартия. Всяка от тези фигурки има кука, с която е свързана с корда за риболов. Така измамникът успява да контролира фигурките.

Национални дрехи

Къде можете да го видите: Русия

Фотограф може да ви покани да пробвате националния костюм и ще ви предложи да ви направи няколко снимки. Цената обикновено е доста ниска, около 2 евро. Фотографите обаче крият основното условие: тази цена е само за една част от облеклото, а не за целия костюм.

Местна валута

Къде можете да го видите: Египет, Чехия, Италия

Необходимо е да разберете как изглеждат местните пари, преди да посетите определена страна. Важно е да знаете какви банкноти имат и се използват и какви вече не са актуални на територията на страната, която посещавате. Например, може да обмените лири вместо евроцентове в Италия. Докато в Чехия могат да ви дадат български левове вместо чешки крони.

Освен това местните хора са склонни да не изясняват каква валута изобразява ценовият етикет. Ето защо много доверчивите туристи могат да купуват неща, които струват по-малко за 10 долара. Винаги проверявайте коя валута посочва цената с продавача.

Искане за подпис

Къде можете да го видите: Италия, Испания и Чехия

Ако видите маса с химикали и листи върху нея, не спирайте, за да разберете каква кампания се рекламира. Измамниците канят туристите под различни предлози и ги молят да подпишат лист хартия. След като жертвата остави подписа си, ще ви помолят да направите задължително дарение или ще поискат да платите за това, че ви позволяват да използвате химикала и хартията. Ще го обяснят с факта, че това условие е написано под подписа ви с дребен шрифт на местния език.

Търсите багажа си

Къде можете да го видите: Бали

Ако не сте намерили багажа си на лентата на летището, бъдете сигурни, че много скоро няколко души, облечени в униформа, ще дойдат при вас и ще предложат помощта си. Вещите ви ще бъдат намерени, но тези хора ще поискат плащане за услугите си. Обикновено ще поискат около 10 долара (за всеки участник в операцията).

Помощници

Къде можете да го видите: Италия, Испания, Египет и Бали

Ако някой иска да ви помогне дори и с най-малкото нещо, не се притеснявайте да питате колко ще ви таксуват за това. Например, когато сте на летището, може някой да вземе багажа ви и да го пренесе до таксито. Определено ще бъдете таксувани за тази услуга. Също могат да ви предложат да направите снимка на вашия телефон или фотоапарат, но отново ще изискват възнаграждение. Също така не забравяйте, че не трябва да поверявате вещите си на никого особено ако смятате, че този човек е по-силен или по-бърз от вас. По-добре е да го отклоните.

В Египет има често срещана практика, при която туристът е помолен да плати за услуга, която първоначално не е поискал. Например, минувач може да се приближи до вас на улицата и да попита къде отивате. Ако посочите местонахождението, непознатият ще дойде заедно с вас и в крайна сметка ще ви помоли да платите за „екскурзоводските услуги“. Ето защо не трябва да питате никого за място, което искате да посетите в Египет. Има много хора, които са готови да помогнат, но ще искате ли да им платите?

Закупуване на апартамент

Къде можете да го видите: Египет

Любезен непознат пита турист дали му е харесала почивката в страната им и дали би искал да я посетят отново. Ако дадете положителен отговор, измамникът може да започне да описва всички възможни предимства от закупуването на апартамент в курортната зона. Скоро „случайно“ се оказва, че новият ви приятел познава агент по недвижими имоти, който има изгодна оферта за вас. Цената на апартамента е само 5 000 - 7 000 долара, но за да попречите на някой друг да го купи, трябва да оставите малък депозит от 200 долара. Както може би вече се досещате, никога няма да видите имота си, след като получи парите.

И все пак хубавото е, че можем да се доверим на изгодни оферти, за да бъдем сигурни, че следващото ни пътешествие ще бъде незабравимо.