Телата ни са по-честни от думите и всяка лъжа може да бъде разкрита, ако обърнете достатъчно внимание на езика на тялото.

Днес ще ви дадем няколко основни насоки, с които можете да разгадаете всеки човек, но преди да пристъпите към анализа, трябва да се подготвите.

Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че всеки човек има основно поведение и в същото време жестовете му зависят от контекста на ситуацията. Скръстените ръце могат да са признат за неудобство или несигурност, но могат и да означават, че на човека просто му е студено. След като анализирате ситуацията, можете да си направите изводит дали човекът срещу вас лъже, дали е притеснен, или просто е уморен.

1. Ръкостискането

Начинът на ръкостискане ни помага да си съставим първо впечатление. Експертите твърдят, че има три типа ръкостискане:

  • Смирено – дланта сочи нагоре.
  • Доминиращо – дланта сочи надолу.
  • Неутрално – ръцете и на двамата са в една и съща позиция.

Следващия път, когато се запознавате с някого, обърнете внимание как ви подава ръка. Ако ръкостискането му е доминиращо, този човек едва ли търпи чуждо мнение. Смиреното или неутралното ръкостискане е благоприятен знак, ако ще обсъждате общ проект или ще трябва да убедите другия човек в нещо.

Обърнете внимание и на поведението на някои политици – когато те искат да си спечелят предимство в последващите дискусии, те прибавят и необичаен жест към ръкостискането, например потупват другия по рамото или дърпат ръката му към себе си, докато се навеждат да му кажат нещо. По този начин го разконцентрират, могат да понижат увереността му и да си спечелят предимство. Запомнете това, за да не бъдете манипулирани.

2. Усмивката

Ако се вгледате внимателно, много лесно ще разберете дали една усмивка е искрена, или фалшива, защото при двете участват различни групи от мускули:

  • Искрената усмивка – мускулите издърпват нагоре краищата на устните, образуват се бръчици около очите, веждите могат да се смъкнат леко надолу.
  • Фалшивата усмивка – краищата на устните се разтеглят настрани, горната част на лицето почти не се помръдва, ако има бръчици около очите, те са много по-слабо изразени.

3. Емблематичните жестове

Всички ние използваме някои популярни и типични жестове, разпознаваеми от всички в обществото, те се наричат „емблематични жестове“. Следете за тяхното появяване при комуникация и запомнете две основни правила:

  • Жестовете трябва да кореспондират с това, което човекът казва.
  • Лъжите могат да бъдат лесно разпознати в ситуациите, в които жестовете не отговорят на думите. Например ако човекът казва „да“ и се съгласява с вас, но в същото време повдига рамене. Това показва, че не е искрен.

Внимание: Ако някой ви дава одобрението си с вдигнат палец, но в същото време е стиснал устни, това не е добър знак. Най-вероятно човекът не е искрен с вас.

4. Наблюдавайте позицията на ръцете

Затворените позиции на ръцете винаги показват безпокойство и неблагоразположение:

  • Стиснати юмруци.
  • Скръстени ръце.

Същото се отнася и за ситуациите, в които човекът държи малък предмет с ръце и го стиска здраво.

Когато ръцете са заключени, това означава, че трудно ще постигнете съгласие. Затворената позиция показва и несигурност или неискреност.

Съвет: Ако виждате, че човекът срещу вас се чувства неудобно и заема затворена позиция, опитайте се да го предразположите и успокоите. Или индиректно да го накарате да заеме друга позиция, много често промяната на позата е достатъчна, за да се успокои мозъкът ни.

5. Наблюдавайте дланите

Ако едната длан е поставена под лакътя на другата ръка, това показва, че човекът се опитва да укроти своите негативни емоции. Жестът сигнализира за подсъзнателното ни желание да се успокоим и да стабилизираме настроението си.

Обърнете внимание и на палците: Обикновено при скръстени ръце палците не се виждат или са разположени успоредно на пода. Но ако палците сочат нагоре, човекът срещу вас е много уверен и рядко губи самоконтрол.

Хванатите една в друга ръце показват, че човекът е напрегнат. Спомнете си колко сигурно сте се чувствали като дете, когато сте хващали майка си за ръка. С годините порастваме, но някои рефлекси остават.

Ръце, плъзгащи се напред-назад по коленете – човекът се чувства неудобно и иска разговорът да приключи, готов е всеки момент да стане и да си тръгне.

Съвет: Пробвайте да промените темата на разговор. Това може да поуспокои събеседника ви и да го накара да се отпусне.

6. Наблюдавайте смяната на позицията на ръцете

Когато сложим ръце зад гърба си, ние излагаме на показ всички уязвими части на тялото ни. Затова този жест показва, че човекът се чувства уверено и удобно в момента. Най-вероятно няма какво да крие и е напълно честен с вас.

Съвет: Заемете тази поза, когато се чувствате несигурни. Самата поза ще ви вдъхне уверонст.

7. Преценете нивата на стреса

Малките движения могат да показват, че човекът е притеснен и нервен:

  • Мъжете често си пипат лицето.
  • Жените обикновено пипат косата, дрехите, бижутата или врата си.

Тези движения ни помагат да се успокоим, да се разсеем от това, което ни тревожи, и да стабилизираме пулса си.

Това да си играете с химикалката, да си свиркате или постоянно да клатите крака, показва точно същото нещо.

8. Краката са най-искрената част от тялото

Подскачащият крак или потропването с крак показват, че човекът се чувства неудобно. Но това невинаги е вярно:

  • Ако някой започне да си тресе крака още по-бързо, вероятно е чул нещо приятно.
  • Ако изведнъж спре, това показва, че настроението му рязко се е променило, вероятно към по-лошо.

Ако човекът седи с кръстосани крака и изведнъж започне да си пипа коленете, това показва, че увереността му започва да се изпарява.

9. Наблюдавайте стойката

Отворените крак: Човекът търси опора, защото нещо в момента го притеснява. Колкото по-широко са разтворени краката, толкова по-притеснен е.

Кръстосани крака: Обратната поза. Ако човек стои изправен и е кръстосал стъпалата си, това означава, че той се чувства уверено и удобно, не мисли за никакви опасности.

Обърнете внимание и на стъпалата:

Ако петата е на пода, но пръстите са повдигнати: Човекът е в добро настроение. Може да е чул нещо хубаво и въпреки че мълчи, стъпалата разкриват мислите му.

Петата е повдигната, а пръстите са на пода: Човекът се подготвя за някакво действие. Вероятно се кани да си тръгне или да промени темата на разговора. Или пък преценява дали да ви каже истината, или да излъже, но най-вероятно е второто, защото само лъжата предизвиква смут в тялото ни.