Ако вярвате на народните поверия, някои предмети могат да донесат лош късмет и да отнемат от енергията ви.

Мъдростта на поколенията е събрала редица съвети, които все още са актуални. Според тях даването на лични вещи назаем може да доведе до неприятности. Ето какви неща не трябва да споделяте с лека ръка и защо:

Сол

Може да изглежда незначително да дадете сол на съседката, но всъщност солта е силно енергийна субстанция. Екстрасенсите съветват никога да не вземате и не давате сол. Ако я дадете назаем, можете да привлечете болести, любовни загуби и други нещастия.

Много експерти в областта на окултизма използват сол за своите ритуали. Те съветват никога да не вземате и не давате сол, дори когато наистина ви трябва. Ако сте принудени да отговорите на молба, по-добре подарете солта, а не я давайте назаем. Това ще ви помогне да избегнете негативните последици, свързани с този предмет.

Посуда

Кухненската посуда е заредена с енергията на вашия дом. Ако я дадете на друг, ще споделите част от тази енергия. Когато давате посуда назаем, вие споделяте част от тази енергия. Смята се, че това може да доведе до здравословни проблеми, нови конфликти и страхове.

Ако живеете с други хора в едно жилище, можете да използвате общата посуда без проблеми. Но не дръжте в дома си счупена или деформирана посуда, тъй като тя привлича негативна енергия. Такъв тип посуда може да привлича негативна енергия и да създава психологическа нагласа за неуспехи и нещастия в живота ви. 

Дрехи

Много хора обичат да обменят дрехи помежду си. Това е добър начин да обновите гардероба си без допълнителни разходи. Въпреки това, дрехите са лични вещи и е по-добре да не ги давате на хора, на които не се доверявате напълно.

Ако все пак обменяте дрехи, направете го с близки и се постарайте да получите нещо в замяна. Това се прави с цел, да се направи обменът по-безопасен. Същото правило се отнася и за секънд-хенд магазините: когато купувате дрехи, фактът, че те са купени, прави по-безопасно носенето им. Най-голямата опасност е да заемате обувки, тъй като те могат да прехвърлят негативна енергия от предишния носител.

Аксесоари, бижута и скъпоценности

Не трябва да давате бижута назаем. Според експертите в областта на биоенергетиката, бижутата, особено тези със защитни функции като амулети, могат да прехвърлят негативна енергия на новия носител. Бижутата поглъщат енергията на притежателя си и когато се носят от друг човек, те предават събраната негативна енергия. Това е особено вярно за метали като злато, сребро и платина, както и за камъни като диаманти, кристали, ахат и лунен камък. Освен енергийния аспект, има и материална страна: ако дадете бижу назаем и то бъде изгубено, ще се почувствате разочаровани и обидени.

Метла или четка за почистване

Според народните вярвания, даването на метла назаем може да доведе до нещастия. Има две основни версии защо не трябва да даваме метлата си на никого. Първата версия гласи, че метлата служи за почистване на вашия дом и ако я дадете на някого, лишавате дома си от защита.

Според втората версия, отдаването на метлата може да доведе до финансови проблеми, конфликти на работното място и дори до дълъг период на лош късмет. В миналото метлата се е използвала за налагане на проклятия, и затова е било строго забранено на гостите да метат в дома на стопаните. Ако метлата вече не ви е нужна, можете да я изхвърлите, но не я давайте назаем.

Хляб

Хлябът има дълга традиция на споделяне, но има и някои мрачни суеверия, свързани с него. Не трябва да давате на чужд човек последния залък хляб, защото може да привлечете бедност. Не го споделяйте през прага на дома, защото ще предадете част от семейното си благополучие. И не давайте хляб на залез слънце, за да избегнете разочарования и неуспехи.

Пари

Въпреки че не трябва да отказвате помощ на близките си, има определени случаи, когато е добре да се въздържате от даването на пари назаем.Не трябва да давате пари след залез слънце, по време на църковни празници, в понеделник и неделя или по време на намаляваща луна. Това може да доведе до лични финансови загуби. Не давайте последните си пари, тъй като ще останете без средства и ще загубите финансовата си стабилност. Въпреки това, ако заемете пари на богат или умен човек, той може да върне парите с част от своя успех.

Тези съвети са основани на дългогодишни вярвания и наблюдения. Въпреки че може да изглеждат необичайни, те все пак предлагат интересен поглед върху това как различните предмети и действия могат да влияят на нашето ежедневие. И ако звучи малко крайно да ги следваме сляпо, със сигурност не боли да започнем да се замисляме малко преди да сме хукнали да се раздаваме с пълни шепи.