Майката определено трябва да обърне внимание на това, защото от нейните компетентни действия зависи много.

Скоро отбелязахме Международния ден на момичетата. Обявен е от ООН през 2011 г. А целта на празника е да подкрепи девойките по света и да им напомни, че проблемите им могат да бъдат решени, външният им вид е уникален, а стойността им за обществото е неоспорима.

В съвременния свят животът на момичетата не е лесен. Изискванията, които животът поставя пред тях, са високи и понякога непостижими. Нереалистични стандарти за красота, изискване за високо интелектуално ниво и себереализация, постоянен стремеж към самоусъвършенстване и търсене на „по-добра версия на себе си“... Всичко това предизвиква страх и съмнение в себе си у съвременните млади жени.

Къде те могат да намерите подкрепа и разбиране, ако не от семейството си?Ако целият свят е враждебен и взискателен, тогава трябва да има някой наблизо, който да каже: „Ти си красива - такава, каквато си!“ или просто „С теб всичко е наред!“

Тук няма универсални рецепти. Всички сме различни. Всяко момиче има свои интереси, силни страни и психологически нужди. В същото време можем да кажем, че има определени категории хора със сходни потребности.

Нека да разгледаме какви момичета има, как правилно да подкрепяме всяко от тях въз основа на неговия тип личност и кои фрази могат да помогнат за култивирането на здравословно самочувствие. За тази рефлексия ще използваме комуникативната методология на Процесния комуникационен модел, с помощта на сертифициран консултант психолог и коуч.

Ако всички са различни, тогава как?

Известни са шест типа личности. Във всеки от нас има всичките шест вида, като един е основен. Всеки тип има набор от характеристики, които отразяват как взаимодействаме с другите, как конструираме фрази, какви думи използваме, какво ни мотивира, какво причинява напрежение и стрес.

Раждаме се с определена комуникативна и поведенческа структура, която предписва при кой какъв тип личност е водещ или основен за нас, и кой, въпреки че присъства в нас заедно с другите, е развит в по-малка степен.

Важно е да запомните, че в допълнение към вродените качества, развитието на всеки човек се влияе от много фактори. Това включва среда, образование, житейски опит и много други компоненти.

Фразите, казани на пръв поглед небрежно, могат да вдъхновят или унищожат момичетата. Затова ви предлагаме да помислим заедно какво да кажем и на кого. Задачата е да се помогне за задоволяване на психологическата потребност на момичето и чрез похвала да се подпомогне развитието на онези черти, които то трябва да укрепи, за да поддържа баланс и да избегне негативни последици. Правилно изреченият комплимент или окуражаваща дума, попадайки в плодородна почва, е като семе, което покълва в красиво дърво.

Понякога искаме да променим нещо в близките си и това е разбираемо. В крайна сметка виждаме техните слабости и искаме да ги „подобрим“.

Не забравяйте, че всички конструктивни предложения за подобрение трябва да се казват след положителна фраза и да завършват с друго насърчение. Не е необходимо да казвате: „Ти си толкова отзивчива, НО...!" „Имаш добро чувство за хумор, НО...!“ Ето как трябва да подходите: „Ти си много отзивчива, понякога това може да се използва не в твоя полза, но съм сигурна, че можеш да се научиш да казваш „не“ в правилната ситуация.“

Шест типа личности

Логик

Човек, за когото типът на личността Логик е основен, е склонен към организация и структуриране. Той обича да планира и като цяло е дисциплиниран човек. При решаване на проблеми предпочита доказани консервативни подходи.

Съотношението цена/качество е приоритетен аспект при избора на нещо. В облеклото като цяло проявява сдържаност, въпреки че има изключения. Оценява дълбочината на знанията, обича да разбира нещата задълбочено, било то за обучение, хоби или работа.

Психологическа потребност на Логика: признаване на експертен опит и планиране на времето.

Полезни фрази:

„Толкова си добра в...!“

„Уча се от теб на точност/дисциплина/способност да се потапяш в детайлите/умение да довеждаш нещата докрай и т.н. (подчертайте, ако е подходящо).“

„С такава дисциплина/постоянство определено ще успееш!“

Неподходящи фрази:

„Жалко, че нямаш достатъчно... (Логикът е много взискателен към себе си, иска да докаже на света и себе си, че не е лекомислен и върви към съвършенство).“

„Това можеше да се направи по-добре...“

Упорит

Хората с този тип личност се отличават с наблюдателност, преданост и добросъвестност. Те търсят смисъл във всичко и ценят придържането към принципите и традициите. Обмяната на мнения е важна за тях.

Техният външен вид отразява това, което ценят, било то екологични брандове или част от общност. Те имат несъзнателно желание да променят света към по-добро.

Психологическа потребност: признание за принос в работата и признание на мнения.

Полезни фрази:

„Колко правиш за...! Участието в... е невероятно!“

„Ти си човек на думата/принципите/високите морални принципи!“

„Интересна гледна точка (дори и да не я споделяте), колко е хубаво, че винаги мога да обсъдя/обменя мнение с теб.“

Неподходящи фрази:

„Инатът ти няма да ти донесе нищо добро!“

„Колко си скучна!"

Задушевен

Отзивчив, съпричастен, чувствителен. Привърженик на хармонични, топли отношения, в които няма място за конфликти и грубост. За него е по-лесно да направи нещо, което му е неудобно, отколкото да каже „не“.

Човек с голяма духовна енергия, който винаги е готов да помогне. Той усеща добре настроението на другите, но понякога забравя за себе си. Обича комфорта, всичко красиво. Тактилните усещания са много важни за него.

Психологическа потребност: разпознаване на личността и задоволяване на сетивни потребности (приятни миризми, вкусна храна, меки дрехи и др.).

Полезни фрази:

„Обичам те/страхотно е, че те има./Оценявам нашата връзка!“

„Винаги си толкова грижовна! Благодаря ти.“

„Твоята подкрепа е безценна! Удивително е как се отнасяш към другите хора!“

Неподходящи фрази:

„Мрънкаш, но на никого не можеш да откажеш!“

„Твърде чувствителна си, приемаш всичко присърце!“

Мечтател

Силните страни на мечтателя са спокойствието, богатото въображение и замислеността. Когато общувате с тях, имате усещането, че са потопени в паралелна реалност. Мечтателите имат много възможности за развитие на събитията в главите си, така че сред хората с голяма мечтателна енергия има много художници, писатели и учени.

Те рядко започват комуникация първи и ако има някакъв дискомфорт, веднага я напускат. Знаят как да присъстват, отсъствайки. Външният вид не е най-важното нещо за мечтателя - той живее в свой собствен свят, където мислите за материалните неща са второстепенни.

Психологическа нужда: уединение.

Полезни фрази:

„Имаш невероятно въображение! Само ти можеш да измислиш...!“

„Какво ценно качество е умението да мълчиш! Думите са сребро, а мълчанието е злато!“

„Чудесно е, че можеш просто да наблюдаваш.“

Неподходяща фраза:

„Винаги „отлиташ“ нанякъде!“

Бунтар

Креативността, спонтанността и любовта към забавлението са съществени черти на човек с бунтарски тип личност. Основното нещо е да не скучаят. Рутинните дела и необходимостта да бъдат усърдни предизвикват униние. Бунтарите обичат нестандартните подходи и знаят как да разведрят ситуацията.

Това се изразява и във външния им вид - знаят как да носят неподходящи една с друга дрехи и да изглеждат зашеметяващо. Трудно се примиряват с ограничения и строг външен контрол, но с радост приемат меките граници.

Психологическа нужда: игрови контакт.

Полезни фрази:

„Толкова е забавно и страхотно да съм с теб!“

„Страхотна си в намирането на приятели и зареждането на всички с енергия!“

„Толкова си креативна, умееш да намираш нестандартни решения!“

Неподходящи фрази:

„Безотговорна мързеливка!“

„Ако не се научиш да носиш отговорност, няма да постигнеш нищо!“

Действащ

Този тип човек знае как да очарова. Притежава лидерски качества и желание за личен успех. Той е находчив, активен и умее да се справя с много задачи. Обича значими, мащабни проекти, които ще го доведат до слава и финансово благополучие.

Не се срамува, обича определени брандове, ярки неща, страхотни джаджи. С една дума, нещо, което казва колко страхотен човек е и демонстрира неговата позиция.

Психологическа нужда: вълнение (от живота, от проекти, от всичко, което ще повиши адреналина в кръвта).

Полезни фрази:

„Ти си невероятна красавица!“

„Само ти можеш да очароваш хората така!“

„Можеш да направиш това, което е непостижимо за повечето хора!“

Неподходящи фрази:

„Не се отличаваш с нищо от другите!“

„Излагаш всичко на показ, защото всъщност не можеш да се представиш!“

Подкрепете дъщеря си, но не забравяйте, че мама също е „момиче“

Всеки от нас ясно показва чертите на 2-3 типа личности. Помислете кои от горните фрази обезпокояват дъщеря ви, повишавайки нивото на напрежение и кои, напротив, предизвикват прилив на енергия и повишават мотивацията ѝ.
Интересна е ситуацията, когато например в едно и също семейство има хора, които малко си приличат. Дъщерите, родени в един брак, могат да бъдат напълно различни. Тогава става необходимо да се постигне съгласие и да се гарантира, че психологическите нужди на всички членове на семейството са удовлетворени.

Обърнете внимание, че „полезните фрази“ могат да се казват не само на близки момичета, но и на себе си като самоокуражаване и самоподкрепа. Мама също е „момиче“, макар и голямо...

Много е важно да разчитате на силните си страни, да ги видите и обичате в себе си. Може да изглеждат като слабост за някои, но определено има хора, които виждат стойност в тях. С тях ще бъдете на прав път!