На 30.08. планетата Меркурий обръща своя ход и ще се движи ретроградно през знака Дева до 22.09.

Меркурий е планетата на мисълта и комуникацията, и докато се движи на обратно енергията й е насочена на вътре, към собствения ни свят, по-себе фиксирани сме. Поради тази причина преценката ни не е трезва и съществува риск от измама и объркване, докато общуваме с другите, стартираме нови неща, подписваме договори, водим съдебни дела или правим важни покупки.

Периодът няма да е подходящ също така за стартиране на лечения, медицински прегледи и изследвания, както и за хирургически интервенции.
Много е вероятно през периода да имаме обърквания със средствата ни за комуникация и транспорт. За това е препоръчително да планираме нещата си по-отрано и ако имаме важни ангажименти да се презастраховаме, подготвяйки си резервен план.

Най-потърпевши от движението на планетата ще бъдат подвижните знаци Дева, Риби, Стрелец и Близнаци, както и хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. При тях са вероятни обърквания и хаос, както в личен, така и в обществен план.

В личен план не е изключено да изясняват отношения с човека до тях и да търсят дълбочина и разбиране от него, което би могло доста да обостри отношенията им и да създаде излишно напрежение.

В професионален план е възможно да имат конфликти с хора, с които работят и да им се наложи да се доказват и справят с трудни задачи и предизвикателства.

Периодът е много подходящ за вглеждане в себе си и анализ на ситуацията, в която се намират. Крайни решения обаче е добре да взимат след 22.09., когато Меркурий стане директен.

Раците и Скорпионите може да имат пререкания с половинките си. Добре е да премислят гледната точка на другия преди да реагират и да се постараят да не са прекалено критични и изискващи.

Козирозите и Телците е добре да остават здраво стъпили на земята в периода, понеже съществува риск да надскочат възможностите си и да започнат нещо, което в последствие ще им бъде трудно да завършат.

При Лъвовете и Овните съществува риск да инвестират парите си по не много уместен начин. Поради тази причина е добре да са изключително внимателни в тази насока и да се съветват със специалисти, както и с близки хора, които биха им спестили големи загуби в последствие.

Водолеите и Везните може да оставят работата си на заден план, преследвайки личните си цели и да поизостанат с важни за тях проекти и задачи.