Днес ви споделяме кои три добавки ще променят състоянието на кожата ви и то без козметик.

Никога не е твърде рано да се грижите за кожата си, тъй като след 25-годишна възраст тя става по-тънка и по-податлива на бръчки. Ще ви кажем какви добавки да включите в диетата си, за да избегнете признаците на стареене и да придадете на кожата си младежки и здрав вид.

Аминокиселини

Колагенът се произвежда от аминокиселини, които от своя страна се намират в протеините. След 20-годишна възраст производството на колаген в организма намалява, така че мозъкът ни пренасочва целия колаген и протеин към по-важни части на тялото, отколкото са кожата, косата и ноктите. С други думи, кожата ни жертва протеини за сърцето, мозъка и белите дробове и с напредването на възрастта става п-суха и по-тънка.

Единственият вариант да предотвратите това е да консумирате достатъчно аминокиселини, т.е. протеини. Тогава организмът ще разпредели всички протеини към жизненоважните органи, а останалите ще се насочат към косата, кожата и ноктите. Затова жените трябва да консумират поне 100-120 грама протеини на ден, така че те да бъдат в изобилие в организма. Например в 100 грама пържени пилешки гърди има 28 грама протеин, а в едно яйце - 6 грама протеин. Други богати на белтъчини храни са ядките (25 грама белтъчини на 100 грама продукт), твърдото сирене (25 грама белтъчини на 100 грама продукт), мазната извара (18 грама на 100 грама) и нахутът (26 грама на 100 грама).

Омега-3

Много от нас сега се страхуват да консумират мазнини, но те са жизненоважни за здравото тяло и красотата. И не, не става дума за пържените картофи, а за омега-3 мазнините, които се съдържат в по-здравословните храни. Всеки ден се сблъскваме с много фактори, както външни, така и вътрешни, които изтощават кожата ни. Например замърсеният въздух, вътрешните възпаления и липсата на слънце. Омега-3 зарежда кожата с хранителни вещества, които я правят по-стегната и сияйна. Освен това омега мазнините намаляват възпаленията на кожата и акнето.

Коензим Q10

Коензим Q10 е важен антиоксидант, който тялото ни произвежда по естествен път. Той насърчава растежа на здрави телесни клетки, укрепва кожата, косата и вътрешните органи. Освен това коензим Q10 предпазва фибробластите - клетките, които произвеждат колаген, от разрушаване. Проучванията показват, че CoQ10 предотвратява ранното стареене и помага да се отървете от плитките бръчки. С напредването на възрастта обаче този антиоксидант става все по-дефицитен и трябва да се набавя отвън от организма

Коензим Q10 се съдържа в говеждото месо, черния дроб, мазните риби, бадемите и растителните масла. Освен това CoQ10 се предлага и под формата на витамини.