Спойлер: не всичко, което става прекалено натрапчиво в интернет, е истина. Ползите от кафето с лимон са силно преувеличени.

За да отслабнете, всичко, което трябва да направите, е да добавите лимонов сок към любимото си еспресо: в това се убеждаваме от широко разпространени онлайн видеоклипове, в които хора с искрящи очи, стремящи се към идеална фигура, приготвят странна напитка.

Струва ли си да приемете лайфхак или ползата от кафе с лимон за отслабване е просто глупава тенденция, която може да навреди на вашето здраве? Нека разнищим този въпрос сега.

Какво казва науката за лимоновото кафе?

Като цяло, единственият начин наистина да отслабнете е да създадете калориен дефицит, тоест да изразходвате повече калории, отколкото приемате с храната.

Кафето в умерени количества може да помогне на всяка жена с нейната диета: ускорява метаболизма с 3-11%. През 2020 г. беше проведено проучване, което показа, че 4 чаши напитка без захар и млечни продукти на ден помагат за намаляване на мазнините с 3.7%.

В това проучване обаче, лимон изобщо не се споменаваше. Ако говорим за него отделно от кафето, жълтият цитрус определено е полезен за здравето: съдържа много витамин С и флавоноидни антиоксиданти, които помагат на имунната система да си върши работата и да се справи с различни заболявания.

Чаша топла вода с лимон сутрин на гладно помага на храносмилателната система и нейния собственик да се „събуди“, стимулира органите и системите.

Комбинацията от кафе и цитрус има доста особен вкус - „за всеки“. Но какво да кажем за ползите от кафето с лимон? Възможно ли е комбинирането на тези два продукта в една напитка да я превърне в истински вълшебен еликсир за изгаряне на мазнини? Много бихме искали да ви зарадваме с положителен отговор, но не.

Ползите от витамин С също се свеждат до нула, щом лимоновият сок попадне в горещото кафе, така че и тук даваме минус на модната напитка.

Изводът е разочароващ: очакването да загубите излишни килограми по този начин означава да си дадете фалшива надежда.

Вреда от кафе с лимон

Никой не трябва да пие кафе в големи количества, особено тези с хипертония и хората с гастрит или язва, тъй като напитката увеличава производството на солна киселина в стомаха.

Ако имате висока чувствителност към кофеина, тогава твърде много чаши кафе с или без лимон може да доведе до безсъние, постоянна тревожност, треперене и главоболие.

Плюс това комбинацията кафе-лимон е много кисела, така че ако имате рефлукс или сте склонни към киселини, тази напитка може да влоши проблема. Киселината също разрушава зъбния емайл.

Като цяло ползите от кафето с лимон са леко преувеличени. Това, за съжаление, не е вълшебна отвара за отслабване и всички ползи за здравето от кафето и лимоните могат да бъдат постигнати, като се консумират поотделно.