Да откажете на мъж по такъв начин, че да не нараните чувствата му, а напротив, да го накарате да ви уважава повече – нужни са ви способности от категорията на „меките умения“.

Чели сме, че в някои страни от Южна Азия момиче лесно може да бъде наранено физически, ако откаже да излезе с мъж (и там това даже не се смята за незаконно). Дори има филм по темата. Какво щастие, че в повечето случаи тук не се случва нищо подобно!

И все пак е по-добре да отказвате на момчетата правилно. От една страна, за да защитите границите си, но и да поддържате уважително отношение и да не създавате желание за отмъщение и обида в замяна. От друга страна, за да не нараните потенциално чувствителен човек, който няма нужда от излишни комплекси в живота си. И както се казва, да не си разваляте кармата. Как да стане това? Нека разберем заедно.

Правила за правилен отказ

Общо правило: Бъдете учтиви и уважавайте другия човек

Честност вместо игнориране

Ситуацията е позната на всички: били сте на първа среща, разбрали сте, че човекът определено не е вашият, но той ви хареса. Ако продължава да пише и звъни, игнорирането му не е опция. Това е много неприятно и може да нарани самочувствието му. И е твърде егоистично.

Вместо това е по-добре честно да кажете, че срещата е била приятна, но по време на разговора сте разбрали, че го виждате като приятел, а не като бъдещо гадже. Уверяваме ви, той ще разбере, защото не всеки винаги ще ви хареса и това е абсолютно нормално!

Дайте ясен отговор вместо рационална фраза

Фрази като „Не съм сигурна дали съм готова за нещо сериозно“ могат да дадат фалшива надежда на човек, че е достатъчно да чака и дори да стане по-упорит, освен това се възприемат като флирт.

Ето защо, ако знаете със сигурност, че не искате да продължите да общувате с него, кажете директно „не“. Без подценяване. Мъжете не разбират намеци. За да смекчите отказа, можете да добавите нещо като „Страхотен си, но аз вече имам гадже“ (тук можете да излъжете), „Благодаря за комплиментите, но в момента не търся никого“ или „Благодаря за интереса ти към мен, но мога да предложа само приятелски отношения.“ Бъдете уверени и конкретни, работи по-добре.

Не обещавайте нещо, което не възнамерявате да изпълните

Ако знаете, че няма да излезете с този мъж, не казвайте „Може би следващата седмица“ или „Може би уикенда“. Подобни фрази само ще дадат фалшива надежда и ще ви поставят в ролята на човек, който не държи на думата си. По-добре е да кажете истината и да затворите всички въпроси наведнъж, отколкото да оставите човека да чака нещо, което няма да се случи.

Бъдете учтиви и избягвайте лични неща

Отхвърлянето само по себе си е трудна ситуация и грубостта само ще я направи по-трудна. Не трябва да посочвате недостатъците на човека, да казвате, че не ви харесва начина, по който изглежда и се държи неумело, когато общувате. Това наистина може да нарани и да остави лошо впечатление.

Вместо това внимателно му кажете, че не го виждате като ваш партньор. А ако искате да го вдъхновите, избройте достойнствата му и го похвалете за смелостта му. Малко такт и всичко ще мине гладко.

Ситуации от живота

Отказ от срещи с хора в социалните мрежи

Онлайн запознанствата са може би един от най-разпространените методи за среща в наши дни. Обикновено онлайн хората са по-малко резервирани и на моменти груби, но дори и във виртуалния свят е по-добре да бъдете учтиви. Игнорирането на всички, с които не искате да говорите, разбира се, е най-лесният начин, но по-често момчетата искат поне минимален отговор. Кой знае, може би зад една непривлекателна снимка се крие човек, който ще ви очарова с интелигентността и чувството си за хумор?

Дори и да не искате да започнете да общувате, по-добре е честно да кажете: „Съжалявам, вероятно си страхотен събеседник, но в момента нямам време за нови запознанства“. А ако разговорът вече е започнал, но не възнамерявате да отидете на среща, можете да признаете: „Приятно ми е да си говорим, но не те виждам като мой потенциален партньор“.

Отказ на ухажващ ви приятел

След като е бил известно време в приятелската зона, един мъж може да се опита да премине от приятелство към връзка и тук трябва да бъдете особено тактични. Запазете неутрален тон - не го съжалявайте, никой не иска да изглежда като жалък неудачник и глупак.

По-добре е да кажете директно: „Харесва ми да съм приятелка с теб, страхотно е. Но определено няма да станем двойка.“ Можете да добавите, че предпочитате различен тип мъже, ако искате да сте по-конкретни. Честно, просто и без обиди!

Ухажване от колега

За много хора отказът на колега е най-трудното нещо. Ако някой в офиса проявява интерес към вас и не сте в настроение за романтика, най-добре е да изясните ситуацията веднага. Няма нужда да бъдете груби или да го избягвате - отделете малко време, за да обясните без намесата на любопитни очи: „Имам принципна позиция - без романтични отношения на работа.“ И това е отлична причина, дори и невинаги да е вярна! Основното нещо е да не разпространявате клюки по-късно, така или иначе може да е неприятно за него.