Безплатен достъп до общинските музеи и галерии ще бъде осигурен по случай Националния празник на България 3 март, съобщи Столична община.

Софийската градска художествена галерия, галерия-музей „Дечко Узунов", музеят под базиликата „Св. София", парк-музей „Врана" и столичният зоопарк ще отворят врати безплатно за граждани и гости на столицата.

Традиционно входът в Националния исторически музей (НИМ) също ще бъде безплатен. На първите 10 посетители като подарък ще бъде дадена книгата „За кожата на едно ченге" на директора на НИМ Божидар Димитров с негов автограф.

За шеста поредна година и Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи Деня на Освобождението на България с Ден на отворени врати и специална изложба „Трети март - три войни - три съдби". Посетителите ще могат да я разгледат не само безплатно, но и единствено в този ден. Изложбата представя съдбата на три офицерски фамилии, в която се оглежда почти век национална история.

По повод празника НВИМ обявява свободен достъп и до своята постоянна хронологична и външна експозиция, уточняват от културната институция.

В деня на Националния празник вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10.00 до 18.00 часа.