Преди се смяташе, че колкото по-рано една жена роди дете, толкова по-здраво ще бъде то. Последните проучвания обаче поставят под съмнение този факт.

 

Учените са изследвали как възрастта на родителите се отразява на здравето на поколението. Резултатите показват, че децата с по-възрастни родители имат по-малък шанс да страдат от хипертония, затлъстяване и сърдечно- съдови заболявания отколкото при деца, родени от млада майка и баща.

Изследването е направено в Нова Зеландия и учените анализират състоянието на здравето на 70 мъже - в началото в детска възраст, а
след това, когато те са на 40-46 години.
Това изследване е особено актуално в наши дни, тъй като броят на жените, които раждат за първи път над 30 години, все повече нараства.

Друга група учени твърди обратното, т.е. колкото са по-възрастни родителите, толкова е по-голям рискът от развитие на аутизъм, шизофрения и генетически аномалии у детето.

Сега пред учените стои намирането на отговор защо при по-възрастни родители децата са с по-добра обмяна на веществата и малък риск
от затлъстяване. Дали това се дължи на генетиката или просто родителите в тази възраст отговорно подхождат към възпитаване на полезни хранителни навици у децата си.