Необходими продукти:

- 2 тиквички
- 2/3 чаена лъжичка сол
- 2 яйца
- 4 супени лъжици галета
- ½ чаена лъжичка чесън на прах
- щипка черен пипер
- 1 чаена лъжичка сладък червен пипер
- ½ чаена лъжичка риган
- 2 супени лъжици брашно
- 50 грама настъргана кашкавал


За соса:

- 4 супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко
- 1 скилидка чесън
- копър на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте тиквичките и отрежете краищата им. Срежете всяка на 3 части и нарежете на ивици. Сложете ги в купа и поръсете с малко сол. Разтрийте с ръце, за да се смесят добре и оставете за 10 минути да си пуснат сока си.

В отделен съд смесете галетата заедно с черния и червения пипер. Добавете ригана и настъргания кашкавал и разбъркайте.
Разбийте яйцата в отделен съд.

Вземете тиквичките и отцедете излишната им течност. Поставете половината от тях в купа и поръсете с 1 супена лъжица брашно. Затворете съда с капака му и разклатете за да полепне брашното. Повторете с другата половина от зеленчука. След това потопете всяко парче тиквичка в яйчната смес и оваляйте в галетата. Подредете във форма за печене, покрита с хартия и сложете в предварително загрята до 200 градуса фурна. Печете за 30-35 минути или до златисто. Извадете и охладете за кратко.

Направете соса, като обелете и нарежете чесъна. Сложете купа и добавете заквасената сметана. Овкусете със сол и копър на вкус и разбъркайте. Сервирайте тиквичките заедно със соса.