Дали сексът след раждането е болезнен? Разочароващ? Всяка бременна жена си задава подобни въпроси и попада в капана на митовете. Понеже ние сме големи противници на митовете, днес искаме да разбием няколко, свързани със секса след появата на бебето.

На първо място е важно да знаеш, че сексът след раждане може да е странен, но и прекрасен. Препоръчваме ти да не оставяш нищо на случайността - а кой е най-важният фактор, че да бъде преживяването наистина хубаво? Удобният матрак, който ще ти даде необходимата опора, но и чувство за уют. Отдай се на новите усещания и не забравяй, че с партньорът ти не сте се променили и няма причина да се притеснявате.

Мит №1: Ще боли

Много жени си мислят, че първият път след раждането е много болезнен, но това не е така, ако си търпелива. Позволи на тялото си да се възстанови след раждането и няма да имаш никакви проблеми. Имай предвид, че всяка жена е различна и става готова след различен интервал от време.

Мит №2: Можеш да започнеш да правиш секс 6 седмици след раждането

Както казахме, всяко тяло е различно. Някои жени усещат сексуално желание след 4 седмици, други не се чувстват нито физически, нито психически готови с месеци.

Мит №3: Можеш веднага да правиш секс, ако си родила със секцио

След раждането с цезарово сечение вероятно ще изпитваш по-големи болки, отколкото при естествено раждане, така че едва ли ще ти се прави много секс. Все пак експертите препоръчват да изчакаш няколко седмици, както и при естественото раждане, за да позволиш на тялото да се възстанови.

Мит №4: Ако имаш нужда от лубрикант...

След раждането в хормоните ти настъпват известни промени, които могат да доведат до вагинална сухота. Ако имаш нужда от лубрикант, това не означава, че има някакъв проблем с теб или с вагината ти, просто на тялото му трябва още време, за да си върне предишния баланс. Увери се, че се чувстваш достатъчно комфортно в леглото и партньорът ти те е предразположил. 

Мит №5: Либидото ти ще се върне с пълна сила

След раждането може да нямаш абсолютно никакво желание да правиш секс, дори може и да не сещаш за това. Не се притеснявай, в първите няколко седмици това е напълно нормално и е част от възстановителния процес. Ако обаче това продължава с месеци и се тревожиш, ти препоръчваме да изследваш хормоните си, може да имаш хормонален дисбаланс.

Мит №6: Партньорът ти ще бъде завинаги травмиран, ако е с теб по време на раждането

Въпреки че има мъже, за които спомените от раждането са твърде травмиращи, повечето мъже не се влияят от това. Според проучването почти никой мъж не губи желание да прави секс с жена си само защото е наблюдавал раждането.

Мит №7: Вагината ти ще стане твърде широка и отпусната

Вярно е, че мускулите на вагината са разтягат, когато раждаш по естествен начин, но това не означава, че завинаги ще си останат отпуснати. Като всеки мускул, вагината се нуждае от упражнения, които да заздравят и стегнат мускулите на тазовото дъно. Вероятно знаеш, че това са упражненията на Кегел, които всяка жена е хубаво да прави така или иначе. Можеш да правиш упражненията, дори когато лежиш на удобния матрак.

Мит №8: Няма да забременееш, ако кърмиш

Не, кърменето обикновено не е надежден метод за контрацепция. Някои проучвания доказват, че дори да нямаш цикъл и да кърмиш, пак може да настъпи овулация и да забременееш. Този метод за контрацепция е най-надежден, ако кърмиш ден и нощ, ако бебето ти е под 6-месечна възраст, ако нямаш цикъл и ако бебето суче достатъчно количество кърма (бебетата, които смучат биберони, често сучат по-малко и това изпраща подвеждащи сигнали на тялото ти, което си мисли, че е време да активизира женските ти хормони, тъй като явно скоро ще спреш да кърмиш). Както виждаш това са много условия, така че е по-добре да не разчиташ на кърменето, ако не искаш скоро да забременееш отново.

Мит №9: Сексът няма да е толкова хубав

След като тялото ти се възстанови, ще можеш да изпитваш същото количество удоволствие, както и преди раждането. Така че не обръщай внимание на хората, които твърдят обратното, всичко зависи от желанието и на двамата партньори.