Сред „задълженията“ на всеки един турист, който има за цел да опознае един нов град, безсъмнено е включено посещението на музеи. Няма как да отидете в Париж и да не видите Лувъра, или пък в Мадрид и да не отскочите до Прадо.

Съществуват обаче и музеи, които са малко по-нетрадиционни. Вижте нашата класация за най-странните музеи по света.

1. Токио

Сгушен в един от кварталите на Токио, откриваме един от най-нестандартните музеи, който заслужено получава и нашето челно място. Музеят на Паразитите. Този толкова ексцентричен музей се е превърнал в атракция, която привлича посетителите със своята уникалност. Неговата ексцентричност се крие във факта, че е изцяло посветен на връзката между паразитите и техните приемници . Колекцията на музея достига главозамайващата цифра от 45 000 различни видове паразити от цял свят, като сред тях посетителите могат да се „полюбуват“ и на най-дългата тения в света, достигаща 8,8 м.

2. Рейкявик

Няма спор, че странни музеи съществуват, но мислили ли сте някога, че при посещението си на един град можете да се натъкнете на музей, посветен на мъжкия полов орган? Е, Музеят на пениса съществува и се намира в Рейкявик, Исландия. L’Icelandic Phallological Museum (това е и неговото международно название), е създаден през 1997 г. от един пенсиониращ се професор по история, чието екстравагантно хоби още от ранна младежка възраст е било колекционирането на животински полови органи.

Разнообразието на животински мъжки гениталии е голямо. Посетителите могат да видят част от мъжкото достойнство на кит, дълго едва 1,7 м (казваме едва, тъй като дължината достига до 8 м) и тежащо 70 кг. Сред експонатите е и най-малкият по размер пенис, принадлежащ на скакалеца. Неговата дължина достига скромните 2 мм и не може да бъде видяно с невъоражено око.
През последните години музеят набира все по-голяма популярност като достига до 11 000 посетители годишно.

3. Прага

В центъра на Прага се намира Музеят на средновековните инструменти за мъчения. Експозицията наброява 60 уреда и машини за изтезания, като към всеки един от експонатите има и прикрепено указание за неговото използване. Посещението на този музей е както интересно така и смущаващо, което го превръща и в музей, неподходящ за деца и за хора със слаба психика.

4. Ню Делхи

Четвъртото място е заето от единствения по рода си Музей на тоалетната чиния, намиращ се в Ню Делхи, Индия.
От писоари до съвременни тоалетни чинии, музеят приютява една изключителна колекция, разказвайки на посетителите историята и еволюцията на тоалетната.

5. Корнуол

Последното място в нашата класация си извоюва Музеят на вещиците, който се намира в Корнуол, Англия. Този музей разполага с най-голям брой експонати от света на вещерството и магическите обреди. В експозицията му влизат повече от 3000 вещерски книги, безброй кукли Вудуу, както и билки необходими за приготвянето на магически отвари.