Добре дошли в Чукотка, където постоянно е -30 градуса.

Там е толкова студено, че дори не използват хладилници. Държат месото и продуктите си в найлонови чанти, закачени върху прозорците. Пролетта и лятото, което настъпва през юни, продължава само 8 седмици. Докато зимата достига 10 месеца. Няма престъпления, тъй като е прекалено студено.

Времето е спряло

Чукотка е всъщност отдалечена територия на Русия. Покрива 737 700 км² заледена територия. Условията за живот жестоки. Жителите не се вълнуват от нищо друго освен северни елени, водка и обсъждане на времето, но Чукотка грабва интереса на един от най-богатите мъже в света – петролния магнат Роман Абрамович.

От болницата и киното до супермаркетите

Роман Абрамович бе губернатор на Чукотка от 8 години. През този период той хвърля доста средства в замръзналата провинция. Въпреки че не е роден или израснал тук, той влага повече от 900 милиона евро от лините си финанси. В столицата Анадир той обновява болницата, денталната клиника, училището, модернизира летището, отваря първия супермаркет и кино и изпраща 8500 местни деца на ваканция. Той дори държи местното радио, наречено „Виелица“. За съжаление футболният му клуб не може да играе футбол в тази провинция, тъй като в Чукотка е твърде студено за това.

Живот на -42 градуса и надолу

Местните жители се хвалят, че миналата зима студът отбелязал рекордни температури от -42 градуса до -100 градуса. Училищата затворили за един месец. Студът не позволява никакъв вид спорт навън или дори излизане на кафе с приятели. Но има ресторанти и бар в супермаркета. Снегът покрива земята от септември до май, което означава, че няма градини с цветя – само изкуствени, които украсяват масите в ресторантите.

От месо на северен елен до френско сирене

В супермаркета можеш да купиш всичко - от френско сирене, през гръцки маслини до ирландско уиски. Преди няколко години имаше само замразено месо от елен, често консумирано за закуска, обяд и вечеря.

Дали пък тази замръзнала пустиня не се превръща в интересно място за посещение?