Дори ако под ръка имате само обикновени картофи, може да приготвите вкусно и засищащо ястие. Достатъчно е да развихрите фантазията си, да положите малко усилия и ще получите красива касерола, с която да почерпите гостите или да зарадвате близките.
От Dama.bg ви предлагаме да опитате тази чудесна френска рецепта.
Картофи „Буланжер”
Необходими продукти:
• 5 големи картофа;
• 2 глави стар лук;
• 60 г краве масло;
• 200 мл течна готварска сметана;
• 200 мл зеленчуков бульон;
• сол;
• подправки по ваш вкус (магданоз, чубрица, черен пипер, смляно индийско орехче).
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на тънки шайби. Нарежете лука на тънки полумесеци.
Отделете една част от картофите за подреждане най-отгоре, а останалите посолете и поръсете с подправките.
Намажете тавата за печене с масло. Наредете на първия ред слой картофи, а отгоре един слой лук. Повторете няколко пъти.
Наредете и последния слой картофи, като внимавате да се застъпват като керемиди. В купичка смесете зеленчуковия бульон със сметаната и залейте картофите. Разпределете маслото на малки парченца, посолете и поръсете с подправки отново. Заливката трябва да стига до горния слой картофи, но да не го покрива.
Завийте тавичката с лист алуминиево фолио и печете на 180°-200° около 30-40 мин.
След това махнете фолиото и печете още 15-20 мин., докато се сгъсти соса, а ястието стане златисто.
Готовото блюдо може да сервирате горещо с малко масло вместо сос. Любителите на чесъна могат да поръсят това ястие със ситно нарязани няколко скилидки от него. Добре е да знаете, че ястието не е претенциозно и може да бъде гарнирано по всеки вкус.