Накиснатите за през нощта овесени ядки са перфектната засищаща закуска, която няма да ви отнеме никакво време. В сравнение с готовите мюсли смеси, те не съдържат вредни подобрители, а са напълно естествен източник на полезни вещества. Те съдържат фибри и протеини, които ще ви държат сити поне до обяд. Освен това овесените ядки са технически непреработени и съответно са с много нисък гликемичен индекс. Това означава, че те се усвояват бавно и по този начин предпазват организма от резки пикове на кръвната захар и инсулина, осигурявайки стабилно ниво на енергията през деня и предпазвайки от поява на неконтролируем глад.
Най-лесният начин да си ги приготвите за закуска е просто да ги накиснете предната вечер, в комбинация с различни други вкусотии, а на сутринта те са готови за хапване! Чрез накисването се отстранява и фитиновата киселина от овесените ядки, която в противен случай дразни стомаха.
Ето и три примерни рецепти за накиснати овесени ядки:
Овесени ядки с ябълки:
Необходими продукти
1/2 чаша овесени ядки
1 супена лъжица семена от чиа
1/2 чаша ванилово соево мляко
1 чаена лъжичка кленов сироп или мед
1/4 чаена лъжичка канела
1/4 ябълка, нарязана
1 супена лъжица ситно смлени орехи
Начин на приготвяне
По реда в списъка добавете всички съставки, без ядките, в буркан или купичка. Сложете ги в хладилника за през нощта. Сутринта добавете орехите, които по желание можете също да накиснете, но в отделен съд и се насладете на закуската си. Елементарно, нали?
Овесени ядки със стафиди и бадеми
Необходими продукти
1/2 чаша овесени ядки
1 супена лъжица семена от чиа
1/4 чаени лъжички канела
1 чаена лъжичка кленов сироп или мед
1 супена лъжица стафиди
1 супена лъжица нарязани бадеми
1/2 чаша соево или бадемово мляко
Начин на приготвяне
Поставете всички съставки без ядките в бурканче, поставете го в хладилника за през нощта. На сутринта можете да го гарнирате с бадемите и пресни плодове.
Овесени ядки с банан и фъстъчено масло
Необходими продукти
1/2 банан
1 чаена лъжичка фъстъчено масло
1/2 чаена лъжичка ленено семе
1/2 лъжичка протеин на прах
1/4 чаена лъжичка канела
1/3 чаша овесени ядки
1 супена лъжица неподсладено соево мляко
1 супена лъжица стафиди
1 супена лъжица ситно нарязани бадеми
Начин на приготвяне:
Намачкайте банана и го смесете с фъстъченото масло. Смесете лененото семе, протеина, канелата и овесените ядки, добавете млякото. Добавете стафидите и ядките, можете да оставите малко от тях за топинг. Поставете в хладилника за през нощта.