Екипът на Dama.bg ви предлага възможност, която ще промени мнението ви за образованието - ученето, може да бъде и красиво!


1. Централната Библиотека, дом на 400 000 книги, в Националния автономен университет в Мексико, отваря врати през 1956 година. Външната стена е покрита с мозайка, нарисувана от Хуан О'Горман. Всяка стена представлява част от миналото на Мексико – предиспанска, колониална, съвременна и университетското място на модерно Мексико.
 

2. Bradfield Hall в университета Корнел в Итака, Ню Йорк, почти няма прозорци и придава усещането на средновековна крепост. Това е най-високата сграда в кампуса, открита през 1969 година. Отделните сгради са създадени за култура, почвознание, земни и атмосферни науки, размножаване на растения и генетика.
 

3. Чисто новият кампус в Университета в Торино, Северозападна Италия, помещава съоръжения за 5 000 студенти по право и политически науки. Дизайнът представлява модерна интерпретация на традиционния отшелнически четириъгълник.
 

4. History's Seeley Historical Library в университета Кеймбридж, притежава повече от 100 000 книги. Всеки факултет в университета има собствена библиотека в допълнение към главната университетска библиотека. Този е по проект на известния британски архитект сър Джеймс Фрейзър Стърлинг, открит през 1967 година.
 

5. Учебен център в Лондонския университет включва аули, три зали за семинари, информационни технологии и социални пространства за студенти. Той е открит през 2004 година.
 

6. Основната сграда на Държавния университет на Ломоносов в Москва, Русия е открит през 1953 година. Това е най-високата университетска сграда в света – 240 м. Това са 36 етажа, в които се помещават аудитории с 1500 места, семинари, зали, библиотека и музей.
 

7. Mode Gakuen Cocoon Tower в Токио е завършен през 2008 година и помещава три различни колежа. Той е висок 204 м, като повечето стаи предлагат панорамна гледка към града.
 

8. Филологическата библиотека на Свободния университет в Берлин представлява голяма стъклена сфера, наподобяваща формата на човешкия мозък. Библиотеката е най-новата сграда на университета, отворила врати през 2005 г. Тя слива дотогава отделните библиотеки по хуманитарни дисциплини.
 

9. The Run Run Shaw Creative Media Centre в Градския университет в Хонг Конг е проектирана от Нюйоркския архитект Даниел Либескинд. В нея се помещават лаборатории, театри и класни стаи за студентите по компютърна техника и медийни технологии.
 

10. Центъра за дизайн в Колежа по изкуства и дизайн в Онтарио се издига на 9 метра над земята и се поддържа от цветни кокили. Правоъгълната плаваща сграда има два етажа за студио и място за преподаване, и е свързан към съществуващото съоръжение под него посредством асансьор и стълбище.
 

11. The Swanston Academic Building в Технологичния институт в Мелбърн, Австралия е бил част от 600-милионна инвестиция на университета в нови образователни съоръжения през 2012. В него се помещават учебни пространства и 5-звездно зелено съоръжение за енергийна ефективност и устойчивост.
 
12. The Roland Levinsky Building на Университета в Плимут, в югозападна Англия включва 25 класни стаи, две зали, кино, кафене и тераса. Сградата е завършена през 2007 година.
 

13. Университетската библиотека отваря врати през 1928 година в Католическия университет в Льовен, Белгия. Това е библиотека, която помещава научна информация за изследователи и студенти.