Любимата част от годината е вече тук! Стана време за къси ръкави и крачоли и повече кожа на показ. Свежа и загоряла на слънцето, в тези месеци тя има нужда от специално внимание.

През лятото по-често взимаме душ и кожата ни неминуемо страда от това. С честите си бани не само премахваме бактериите по нея, но отмиваме и естественото й омазняване. За да го възстановим, пробягваме до тежки лосиони и масла от търговската мрежа, които са пълни с обилно количество петролати и аромати. Последните са една от най-големите причини за алергии и обриви – без съмнение дискомфортни резултати от разкрасителната промишленост.

Можем ли обаче да се справим с прекомерното изсушаване на кожата с домашни средства. Няма непостижими неща и днес ще ви представим изпитана рецепта за олио с блестящи частици. При това за едва една пета от стойността му в търговската мрежа.

Съставките, които използваме за нашето блестящо олио, са триглицериди, бадемово масло, масло от жожоба, масло от лешник и макадамия. Всички те са съобразени с това, че попиват бързо в кожата и не оставят мазни следи. Една капка от този вълшебен серум е достатъчна, за да покрие обемен участък от тялото ни. Това пък прави нашето олио изключително икономично.

Ако имате по-специфични потребности, може да промените пропорциите в рецептата, да изпуснете някое масло или да го замените с друго. Така например за по-зряла кожа може да наблегнете на масло от макадамия, а да изпуснете лешник. Маслото от шафранка пък е идеално за пресни стрии и синини. То засилва циркулацията на кръвта, в нанесения участък. С него може да замените бадемовото масло.

Етеричните масла, които слагате в олиото си, също зависят от вашите специфични желания. Не прекалявайте с тях. Съобразете се дали ароматите им си пасват и с това, че не бива да са повече от 8 капки на всеки 50 мл. готово олио.

В създаването на ваша индивидуална рецепта е важно да оставите поне половината, а може и повече от сместа да е от триглицериди. Това масло е изключително леко и попива мигновено в тялото. Така не оставя мазни следи и е щадящо за кожа, която има проблеми с производството на свръхсебум.

Блестящите частици в олиото са модерните напоследък земни пигменти мика. Те имат специална функция - продават на кожата много лек и нежен блясък. Миката представлява малки фини люспички слюда, които имат светлоотразителен ефект. Спокойно може да ги изпуснете в крайния продукт, но от това без съмнение ще пострада естетиката на вашето олио.

Ето и какво ви трябва за вашето домашно масло с блясък и аромати.

Нужни продукти за 100 г.:
50 мл. триглицериди
20 мл масло от жожоба
10 мл. масло от лешник
10 мл. масло от бадем
10 мл. масло от макадамия
1 г. мика
0,2 г. витамин Е за козметика
4 капки етерично масло от индрише
4 капки етерично масло от мандарина

Приготвяне:
Всички съставки без миката и етеричните масала се измерват внимателно в съда. Разбъркват се с шпатула, за да се сместят. Добавят се етеричните масла и миката. Всичко се разбърква отново и изсипва в празен флакон. Олиото е готово за употреба веднага.

Начини на употреба:
Можете да използвате това олио по 3 различни начина – за тяло, лице и коса. За целта е достатъчно да разтриете малка капчица от него между дланите си и да го нанесете на желания участък. Не прекалявайте с количествата, защото тялото трудно ще ги поеме.

Годност:
Годността на вашето бляскаво олио за тяло е от 6 до 12 месеца. Преобладаващото количество масло от жожоба и витамин Е се грижат то да не гранясва. Въпреки това се налага да го държите на място далеч от пряка слънчева светлина и влага, защото те могат да засилят остаряването му.

Източник: ekomama.net